Stäng fönster Helsingborg kn, KATTARP 30:1 KATTARPS KYRKA

Beskrivning
Den äldsta kyrkogården omgav kyrkan på alla sidor med kyrkan placerad i dess mitt. Omkring 1903 utvidgades kyrkogården mot väster, ungefär till dubbel storlek, intill den gamla sockenstugan, eller kommunhuset som det kallades då. Kyrkogården utvidgades igen 1933 mot norr på gamla skoltomten.
Kyrkogårdens olika delar begränsas av bok, måbärshäck och träd. Utmed den gamla kyrkogårdens sidor finns en stenmur och häck och ingångarna flankeras av kraftiga murade grindstolpar. Några järngrindar finns ännu kvar. Kring gamla kyrkogården har det tidigare vuxit almar som nyligen tagits ned och ersatts av lind. Lind finns också kring norra delen och på västra delen finns en allé av hamlad lind. Utmed norra sidan av denna del har almar ersatts av pyramidavenbok. Stora delar av kyrkogårdens äldsta delar samt 1903 års del är grästäckt med endast ett fåtal grusgravplatser kvar. Även de flesta av gångarna har grästäckts medan huvudgångarna är grustäckta. Söder och öster om kyrkogården finns ännu många gravstenar kvar, de flesta återlämnade, och enstaka gravplatsträd. Hängaskar och en stor blodbok skapar en lummig karaktär. Den norra delen är indelad med häckar och här finns också en minneslund från 1970-talet samt en askgravplats anlagd i början av 2000-talet.

Byggnader på kyrkogården
År 1960 byggdes en ekonomibyggnad i norra gränsen av gamla kyrkogården med redskapsskjul och toaletter efter ritningar av Eiler Graebe. Ekonomibyggnaden är putsad och vitmålad med rödmålade, brädtäckta gavlar och tegeltak. Den gamla ekonomibyggnaden som är hopbyggd med kyrkans norra korsarm används som bårhus/urnutlämningskapell samt pannrum och redskapsbod. Enligt uppgifter från 1913 hängde klockorna före 1769 i en klockstapel på kyrkogården. Ett nytt församlingshem byggdes år 2011 nordväst om kyrkan efter ritningar av arkitekt Mikael Forsberg.

Se även beskrivning av Kattarps kyrkomiljö under Miljöer.

Källor
Vård- och underhållsplan för Kattarps kyrka, Wikerstål arkitekter, Caroline Ranby, 2006.
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008.
Kyrkor och herravälde, från kristnade till sockenbildning i Skåne, Mats Anglert 1995.
Landsbygden, Helsingborgs historia Del VIII:1, Red. Anna Christina Ulfsparre m.fl. 2010.
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2008.
Kattarp, bevarandeprogram. Red. Karin Gustavsson, Kulturmagasinet. Helsingborgs stad, bevarandekommittén 2007.