Stäng fönster Ragunda kn, STUGUBYN 14:1 STUGUNS GAMLA KYRKA

Beskrivning
Kyrkan ligger med sin norra fasad alldeles intill vägen och bogårdsmuren har någon gång plockats ned här på norrsidan. Rester finns kvar som visar kyrkogårdens tidigare utsträckning. Mellan sakristian och klockstapeln öster om kyrkan är muren mer än meterhög och bryts av en trägrind mellan gröna trästolpar med utkragande och dekorerade samt kopparavtäckta krön. En likadan grind finns vid klockstapelns motsatta hörn. Här tar muren vid och går några tiotal meter ned mot sjön. En låg häck löper utmed muren som mot sjön bildar en terrassering som tydligt visar kyrkogårdens gräns och att den under de århundraden den var i bruk fyllts ut för att rymma fler gravar. En smal grusgång löper innanför muren och upp till kyrkentrén på södra fasaden genom en rad stora björkar. Björkarna står i en regelbunden ansamling på kyrkans södra sida och utgör tillsammans med några yngre björkar och några solitärbuskar den vegetation som finns. Vid sidan av de smala grusgångarna är marken grästäckt. Äldre gravvårdar utan planteringar står tämligen glest men intrycket är inte ödsligt.

Vid den påtagligt närvarande älven och dess björkbevuxna strand har en rastplats anlagts och öster om klockstapeln finns en grusad parkeringsplats. Ut mot denna står en minnessten av granit, rest över bygdens son Pål Pehrsson.