Stäng fönster Helsingborg kn, FJÄRESTAD 33:1 FJÄRESTADS KYRKA

Beskrivning
Den äldre kyrkogården omger kyrkan på alla sidor. 1955 utökades kyrkogården åt väster på andra sidan en bäck efter ritningar av Per Friberg. En minneslund anlades på 1990-talet och en askgravlund 2012 på nyare delen.

Gamla kyrkogården omges på alla sidor av en fogad gråstensmur, mot öster och söder är den avtäckt med tegelpannor. Mot norr och väster är muren en låg stödmur. Hamlade lindar står längs vägen mot norr.
Smidesgrindar mellan murade pelare är kyrkogårdsentréer mot norr och öster.
I muren mot söder finns en stiglucka, en sorts överbyggd kyrkogårdsgrind, här putsad och täckt med tegel och med en grind i en rundbågig öppning.

Kyrkan omges av gångar med singel, förutom vid huvudentrén i väster. En gång från parkeringen och framför västtrappan är belagd med betongplattor i form av bya-sten i rött och grått.

Gravplatserna är enligt sent 1800-tals ideal omgärdade av buxbom och täckta av singel. Enstaka gravar har smidesstaket eller stenomfattning. Lantbrukare är den vanligaste titeln på stenarna. En rad med äldre gravstenar står uppställda längs södermuren. Numera flyttas inte återlämnade gravstenar i Fjärestad utan läggs ner på sin ursprungliga plats.

Gamla och nya delen mot väster delas av Kövlebäcken, en liten bro förbinder delarna.
Nya kyrkogårdens olika delar omges av avenbokshäckar och lindar.
På nya kyrkogården är gravstenarna lägre och ofta horisontella och placerade i gräs med en liten planteringsyta framför.
Minneslunden innehåller en slingrande stensatt vattenränna till en vattenspegel med litet springvatten. Även askgravlund och askgravplats finns på nya kyrkogården.

Byggnader på kyrkotomten
Ett gravkapell, invigt 1954 och ritat av Eiler Græbe, står sydväst om kyrkan på nya kyrkogården. Fasaden är vitputsad och taket är täckt med rött tegel.
En byggnad för kyrkogårdsförvaltningens personal ligger öster om kyrkogården utanför muren och kyrkotomten. Fasaden är av brunt tegel och taket belagt med rött tegel.

Se även Fjärestads kyrkomiljö under Miljöer

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast) opublicerad 2012