Stäng fönster Kungsbacka kn, ÖLMEVALLA 2:1 ÖLMEVALLA KYRKA

Beskrivning
Relativt högt beläget i låglänt terräng. Utsikt över havet i väster. Kyrkan står på en höjd. I nordost är kyrkotomten bevuxen med tallar och björkar.

GRAVKAPELL står nordost om kyrkan. Betonggrund. Fasader med stående locklistpanel, målad med täcklasyr i brun kulör, sadeltak täckt med tegel, undersidan av taket täckmålat i vit kulör. Dörrar och fönsterbågar täckmålade i gammelrosa kulör.

FÖRRÅDS- OCH TOALETTBYGGNAD står öster om gravkapellet. Betonggrund, stående locklistpanel, brun täcklasyr, sadeltak täckt av plåt. Fönster och dörrar av trä, täckmålade i gammelrosa kulör.

FÖRSAMLINGSHEM ligger dolt av grönska sydost om kyrkan. Fasader av stående lockpanel, målade med täcklasyr i mörkbrun kulör.

I öster, nedanför kyrkan och församlingshemmet, ligger en VAKTMÄSTERIBYGGNAD. Fasader av gult tegel och stående lockpanel med brun täcklasyr närmast takfoten samt i gavlarna. Ett sadeltak belagt med betongtegel. Portar av brunmålad plåt. Fönsterbågar målade med brun täcklasyr.

Söder om kyrkan växer en tuktad häck. En väg passerar utanför häcken och vidgas vid kyrkan så att den rymmer parkeringsplatser.

Planen framför Ölmevallas kyrka hårdbelades med asfalt med krossad stenbeläggning 1996.

KYRKOGÅRDEN
I två nivåer väster om kyrkan ligger den äldre kyrkogården. Kyrkogården kringgärdas av en stenmur med en trädrad innanför.

1968 utvidgades kyrkogården efter ett förslag av trädgårdsarkitekt Vera Nordin, söder om kyrkan och parkeringen.

Urngravfält med asklund i anslutning till kyrkans infartsväg, strax söder om den äldsta delen av kyrkogården.