Stäng fönster Eslöv kn, TROLLENÄS 1:4 NÄS KYRKA

Kyrkomiljön
Näs kyrka ligger i slättbygden några kilometer nordväst om Eslöv, där godsförvaltningen på intilliggande Trollenäs slott, tidigare Näs, sedan medeltiden satt sin prägel på odlingslandskapet med underlydande kyrkbyar och gårdar. Tillgången till betes- och slåttermark kring Saxån skapade redan i förhistorisk tid goda förutsättningar för djurhållning, och arkeologiska fynd visar på en lång kontinuitet av bosättningar på platsen. Bland annat finns en stenåldersboplats direkt sydväst om kyrkogården.

Namnet Näs kommer från den landstunga mellan två armar av Saxån där det på 1000-talet och möjligen ännu tidigare fanns en befästning, dock tidigast belagt i skrift på 1300-talet. Kyrkan uppfördes på 1100-talet i dess direkta närhet. Godset har endast ägts av två ätter, Thott, där Tage Ottosen Thott var den som 1559 lät uppföra det nuvarande slottet, och Trolle, som genom byte 1682 kom i besittning över egendomen. Slottet byggdes på sent 1800-tal om till det franskinspirerade renässansslott vi ser idag, efter ritningar av den danske arkitekten Ferdinand Meldahl. I samband med detta omskapades även slottsparken, delvis efter inspiration från kopparsticken i Suecia Antiqua et Hodierna. Parken är idag förenklad. Socknen gick fram till 1899 under namnet Näs, men fick då samma namn som godset, som sedan 1720 benämnts Trollenäs.

Trollenäs ingår i den av Riksantikvarieämbetet utpekade riksintressanta kulturmiljön Västra Strö - Trollenäs [M53], där godsmiljön med slottet och den medeltida kyrkan definieras som uttryck för riksintresset. Trollenäs slott är sedan 1993 förklarat som byggnadsminne.

Kyrkogård
Näs kyrkogård är sedan den nya kyrkans tillkomst ödekyrkogård. Den polygonala kyrkotomten omgärdades tidigare av en bogårdsmur av vilken endast fragmentariska spår i öster återstår. Idag är ödekyrkogården gräsbevuxen frånsett den grusade gång som löper runt kyrkan. I söder finns ett fåtal bevarade äldre gravstenar samt två vårdar i form av smideskors. I sydöst står en mindre gravsten över Nils Trolle från 2010. Växtligheten begränsar sig till några formklippta buskar närmast kyrkan, barr- och lövbuskar av friäxande karaktär i öster samt några solitära fruktträd i sluttningen åt söder.

På kyrkogården finns utöver kyrkan inga byggnader.

Ödekyrkogården är registrerad som fornlämning, RAÄ-nr: Trollenäs 26:1, och skyddas enligt 2 kap. kulturmiljölagen.
Kyrkan utgör en del av Riksintresse för kulturmiljövården, Västra Strö - Trollenäs [M53].

Källor och litteratur
Näs kyrka, Eslövs kyrkliga samfällighet, Lunds stift, Skåne län – Underhållsplan, 2004-11-16. Restaurator AB, Lund.
Näs kyrka, fasader och tak - Antikvarisk kontroll, 2008. Regionmuseet Kristianstad.
Bengtsson, B. (red.) och Sundström, Å. (red.), Skånes bebyggelse: en skildring i ord och bild, D. 4, Malmö: Skand. litt., 1963.
Svenska kyrkan Eslöv. Kyrkor & lokaler. Näs kyrka: https://www.svenskakyrkan.se/eslov/nas-kyrka, hämtad 2018-02-14.
Länsstyrelsen. Samhällsplanering och kulturmiljö. Kulturmiljöprogram: http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/landskapsvard/kulturmiljoprogram/sarskilt-vardefulla-kulturmiljoer-i-skane/eslov/Pages/Trollenas-V_Stro.aspx, hämtad 2018-02-15.
Diverse arkivmaterial, antikvarisk-topografiska arkivet (ATA), Stockholm.
Platsbesök 2017-09-20. Informant: Gert Svensson.