Stäng fönster Kungsbacka kn, FACKLAN 2 KUNGSBACKA KYRKA

Beskrivning
Kungsbacka kyrka ligger i centrala Kungsbacka vid torgets sydöstra långsida och med tornet och dess entré vänt mot torget. Stadens medeltida stadsplan övergavs efter en brand 1846 och dess nuvarande centrum är uppfört efter en rutnätsplan. Torget är plant, rektangulärt och belagt med gatsten. Innerstadens gator såväl som torgets kringgärdande gator är trafikerade och parkeringsytor finns i torgets norra och södra del. Däremellan finns en öppen yta för torgmarknad. I torgets sydvästra hörn finns en låg kioskbyggnad. Torgets omkringliggande byggnader är relativt låga, i en-tre våningar, och vänder sina långsidor mot torget. Öster om, och sammanbyggd med kyrkan, ligger i nordost kyrkcaféet och i sydost församlingshemmet. Ytterliggare öster om kyrkan ligger kyrkskolan, vars byggnader idag bl.a. används av Komvux. Skolan är en träbyggnad målad i ljusa kulörer.

Kungsbacka kyrka ligger med sitt torn i nordväst mot Kungsbacka torg. På byggnadens norra och södra sida finns passager till sidoentréerna. Till vindfånget i norr finns en trappa från norr (NO) och en ramp från öster.

KYRKCAFÉETS tak har ett långt skyddande språng vilande på åttkantiga, röda, träpelare, mot väster. Här är marken täckt av grå granit i oregelbundna former men med raka kanter och breda mörkgrå fogar. Byggnadens fasader är klädda med panel i ockragul kulör och har engelskt röda lister kring isolerglasfönstren. Från kyrkcaféts sal finns utsikt och verandadörrar mot grönutrymmet norr om kyrkan.

Norr om kyrkan ligger en trevåning putsad byggnad i ljusgul kulör som bl.a. inrymmer Folkuniversitet.

Ost-sydost om kyrkan ligger Kyrkskolan som idag bl.a. inrymmer Komvux. Byggnaden utgörs av en större byggnad av trä som är sammanbyggd med ett flertal mindre träbyggnader. Deras fasader är klädda med stående locklistpanel och målade i ljusa kulörer.

KYRKOTOMTEN
Marken kring kyrkans sidoentréer i norr och söder är anlagd med gräsmattor och gångbanorna belagda med avlånga, flata, granitstenar (3 stenar i bredd). Utefter gångarna står lyktstolpar av galvat stål på runda betongfundament. Runt sidoentréernas stentrappor är buskar och lökväxter planterade. Mot torget finns låga murar av granit med täta, sneda, raka, kanter utan fogbruk och med släta hällar i topp. Vid muröppningen, på utsidan av muren, växer två kastanjer. Mot angränsande byggnaders fasader växer vintergröna höga buskar av bl a tuja.

Stadskyrkogården ligger inte i anslutning till kyrkan, utan är belägen längre norr ut på andra sidan Kungsbackaån.