Stäng fönster Eslöv kn, BILLINGE 42:1 BILLINGE KYRKA

Beskrivning
Fram till uppförandet av den nya kyrkan begränsades Billinge kyrkogård till backkrönet närmast den medeltida kyrkan. I samband med nybyggnationen utvidgades kyrkogården i alla fyra väderstreck men främst åt öster och norr. Den asymmetriska planen har drag av engelsk parkanläggning och följer den sluttande terrängen, med terrasseringar och slingrande gångsystem belagda med röd singel. Vegetationen är mångfaldig med höga barrträd som tujor och enar men även lägre och formklippta buskar. Lövträd förekommer dels som fritt placerade solitärer men även i mer ordnad form direkt nordväst om kyrktornet, där äldre högvuxna träd, bland annat kastanjer, inramar ett helt kvarter. Gravplatserna inramas annars i de flesta fall av lågt klippta häckar eller stenramar och är främst belagda med ljus singel. Söder om kyrkan finns flera mycket stora gravplatser omgivna av stenmurar som på ett uttrycksfullt sätt utnyttjar nivåskillnaderna i terrängen. Här finns även tre äldre gravhällar uppställda mot murade fundament. På denna del av kyrkogården är påtagligt många gravvårdar högresta, typiska för 1800-talet och det tidiga 1900-talet, men lägre stenar förekommer i större utsträckning i de yttre kvarteren. 1800-tals­kyrkogården omgärdas av en låg kallmurad stenmur och en trädkrans av bland annat lönn.

1964 utvidgades kyrkogården ytterligare åt väster efter ritningar av landskapsarkitekten Per Friberg. Utformningen är striktare än den övriga kyrkogården, med ett kombinerat modernistiskt och klassiskt uttryck. I rak axel från västentrén leder en gång med stensatta trappor genom de öppna och gräsbeklädda kvarteren som är anlagda på tre terrasser. Kvarteren omges av klippta häckar och gravstenarna samt sparsamt förekommande formklippta buskar håller låg skala.

Byggnader på kyrkogården
Utöver kyrkobyggnaden finns i kyrkogårdens sydvästra hörn en ekonomibyggnad uppförd i tegel med sadeltak samt en senare tillbyggnad, även den i tegel men med pulpettak.

Se även beskrivning av Billinge kyrkomiljö under Miljöer.

Källor och litteratur
Underhållsplan för Billinge kyrka – Eslövs kyrkliga samfällighet (2006-10-30), Restaurator AB, Malmö.

Antell, Olof (red.). Nygotiska kyrkor i Skåne: utveckling i form, material och konstruktion 1840–1910. Stockholm: Konsthögskolans Arkitekturskola, 1991.

Lantmäteriet. Historiska kartor. https://etjanster.lantmateriet.se/historiskakartor/s/searchresult.html?archive=GEOIN&firstMatchToReturnLMS=1&firstMatchToReturnREG=1&firstMatchToReturnRAK=1&yMin=6202094&xMin=395701&yMax=6203094&xMax=396701, hämtad 2016-11-02.

Svenska kyrkan Eslöv. Billinge kyrka. https://www.svenskakyrkan.se/eslov/billinge-kyrka, hämtad 2016-11-02.

Platsbesök 2016-11-30. Informant: Kyrkvaktmästare John Svensson