Stäng fönster Bräcke kn, VÄSTANEDE 2:126 HÅSJÖ NYA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omger kyrkan på alla sidor. Den grusade uppfarten med björkallé i väster leder rakt fram till långhusets sidoentré, eftersom kyrkan är orienterad med koret i söder. Kyrkogården omgärdas här av en hög granhäck och vid ingången genom häcken står två höga grindstolpar murade av natursten. Klockstapeln är uppförd samtidigt som kyrkan och ligger till vänster om uppfarten. Granhäcken forsätter längs den norra sidan av kyrkogården. I söder och öster är det däremot gärdesgård.

Kyrkogården är gräsbevuxen och uppbyggd av tre terrasser som binds samman av grusade gångar. De äldsta gravvårdarna ligger på ett gräsbevuxet område söder om kyrkan. Där finns både formgjutna kors med figurer i gjutjärn och enkla kors med mässingsplattor och gravstenar. På terrassen i öster ovanför kyrkan ligger den yngsta delen av kyrkogården som har mer av skogskyrkogårdskaraktär med tallar. Här ligger minneslunden. Strax intill kyrkan i öster ligger ett äldre bårhus med kombinerad redskapsbod. Den har liggande tjärad dubbelfasspontpanel och valmat tegeltak. Bredvid ligger ett nytt bårhus från 1962-63 med stående lockpanel och tegelklätt sadeltak.