Stäng fönster Bjuv kn, EKEBY 32:1 EKEBY KYRKA

Beskrivning
Ännu fram till 1800-talets slut utgjorde kyrkogården endast en liten kvadratiskt formad kyrkotomt kring kyrkan. Sedan dess har kyrkogården utvidgats i flera omgångar, först mot norr och nordväst samt senast 1950 på marken från en gård som tidigare låg väster om kyrkan. Dagens kyrkogård är stor och sträcker sig norr och nordväst om kyrkan. Kring den gamla kyrkogården finns en stenmur från 1950-talet. Nordväst om kyrkan finns ett område med strikt ordnade singeltäckta gravplatser kringgärdade med buxbom och samlade i kvadratiska gravkvarter. I övrigt är större delen av kyrkogården grästäckt med enstaka singeltäckta gravplatser. Kyrkogården har tidigare haft fler uppvuxna träd men är numera relativt öppen med lågväxande eller beskurna träd.

Byggnader på kyrkogården
På den senast anlagda delen av kyrkogården finns ett putsat och vitmålat begravningskapell med tak av rött tegel. Kapellet är från 1960-talet och ritat av arkitekten Eiler Graebe.

Se även beskrivning av Ekeby kyrkomiljö under Miljöer

Vård- och underhållsplan för Ekeby kyrka, Wikerstål arkitekter, Caroline Ranby 2009.