Stäng fönster Härjedalen kn, KYRKAN 1 SVEGS KYRKA

Beskrivning
Hela kyrkoanläggningen omgärdas av en stenmur. Kyrkogården breder huvudsakligen ut sig norr och öster om kyrkan. Inne på kyrkogården finns breda asfalterade huvudgångar med förgreningar av smalare plattsatta gångar. I gravkvarteren dominerar gräs som beläggning. Här finns bara ett fåtal häckar främst koncentrerat till norra delen. Majoriteten av gravstenarna står utefter raka led utan växtlighet emellan. Öster om kyrkan återfinns en äldre indelning av gravarna med en del mer påkostade gravstenar och grusade samt sten- alternativt kedjeomgärdade gravplatser. Här står också flera stora järnkors och rester av häckomgärdade gravar syns. Två entréer med vitputsade grindstolpar av tegel finns i den norra muren. Stolparna är plåtavtäckta och kröns av kors. Dessa entréer har svarta järngrindar i enkelt utförande. En äldre vattenkran är belägen mellan entréerna med en fiskmun ur vilken vattnet kommer. Alléer av björk löper längs gångarna från de båda entréerna. Mittför den östra ligger i fonden en häckomgärdad del med flera stora tallar och små låga gravstenar. Mark som ej är gräsbevuxen täcks här av skifferplattor. En minneslund är belägen i den östra delen av kyrkogården. Entrén till minneslunden är också av tegel men har ett rundare formspråk. Mittför kyrkans sydentré finns en öppning i stenmuren med huggna grindstolpar krönta av huggna glober i sten med svarta dekorativt utformade grindar. Dessa grindstolpar syns på fotografier tagna före restaureringen på 1930 – talet.

Nordväst om kyrkan ligger ett bårhus täckt av ett valmtak med skiffer. Det har putsade och vitavfärgade väggar med markerade hörnlisener. Byggnaden har svartmålad sockel och en pardörr klädd med liggande fasad panel, placerad mittpå östväggen.