Stäng fönster Härjedalen kn, LINSELL 4:7 LINSELLS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan och kyrkogården omgärdas av ett svart smäckert järnstaket. På stenen under grinden i söder står årtalet 1893, troligen det år då staketet sattes upp. Gravsättning finns runt hela kyrkan med gravar från 1800-talet och fram till idag. Kyrkogården har runt kyrkan en mycket bred beläggning med grus och där den tar slut tar gräsytor vid. På norra och södra sidan nära tornet växer buskar. Samtliga gångar inne på kyrkoområdet är belagda med grus. Mot staketet i norr, rakt framför grinden i söder, står ett bårhus på en grund av cementblock, byggt på 1950-talet. Det är liksom kyrkan brädslagen med en vitmålad lockpanel. Pyramidtaket täcks av spån med nock av plåt och avslutas nedtill med en vit sågtandad list och kröns av ett träkors på glob.

Kyrkan ligger centralt i kyrkbyn och intill kyrkan ligger en prästgård från 1700-talets slut. I sydväst ligger bygdegården och övrig bybebyggelse ligger i norr, söder och öster. I väster tar allmän väg slut. Linsells nya kyrkogård, anlagd 1938, ligger på andra sidan Ljusnan med minneslund anlagd 2004 samt ett urngravskvarter anlagt 1975.