Stäng fönster Falkenberg kn, KYRKAN 4 FALKENBERGS KYRKA

Beskrivning
FALKENBERGS KYRKA ligger i centrala Falkenberg. Väster om kyrkan ligger centralstationen och en kioskbyggnad. Söder om kyrkan ligger en förskola samt en vitputsad f d badhusbyggnad och en stadspark. Till anläggningen hör kyrkan med tillbyggd sakristia i nordost. Norr om kyrkan finns en äldre och en yngre församlingsbyggnad med expedition och vaktmästeri.

Nordost om kyrkan ligger en FÖRSAMLINGSHEMMET med fasadtegel i brunbeige kulör med smal fog. Belagd med kopparplåttak och med fönster i vit kulör, rundbågeformade i bottenplan och med raka bågar i segmentformade nischer i övriga våningsplan. Byggnadens huvudentré ligger i öster. Nord-nordväst om kyrkan ligger en vinkelbyggd, yngre, församlingshemsbyggnad i rött fasadtegel belagt med bandplåt av zink och med öppen arkad och runt hörntorn. I utrymmet mellan det äldre och yngre församlingshemmen finns bl a en fontän.

KYRKOTOMTEN
Kyrkotomten kringgärdas av en låg mur av oregelbundet formade stenar med raka kanter, fogad och med flata, granitstenar i toppen. Öppningar med murade, ngt högre, pelare, finns mot församlingshemmet i N, mot stationsbyggnaden i V, mot förbipasserande vägar i S och Ö. Gångarna från muröppningarna och runt kyrkan är breda och belagda med grusbelagda betongplattor, typ dansk sjösten. Plattbeläggningen på norra sidan sluttar uppåt mot norra entrén. På sidorna om södra entrén ligger kullerstenar.

Kyrkotomten är anlagd med gräsmatta. På ömse sidor om norra entrén växer rododendronbuskar. Planteringar finns även framför korabsiden och i de vinklade vrårna mellan korsarmar och utskjutande trapphustorn, arkiv och sakristia. På fasad mot söder växer en murgröna. Innanför omkringliggande mur finns ett antal stora höga lövträd. Vid gångarna i SV, NV och NO och SO, står parkbänkar av trä på betongstöd med planterade buskar runt.