Stäng fönster Sölvesborg kn, PELIKANEN 5 SANKT NICOLAI KYRKA

Beskrivning
Sankt Nicolai kyrka ligger i Sölvesborgs stadskärna, ett kvarter nordväst om Stortorget. Kyrkan omges av den gamla kyrkogården. Området norr om kyrkan utgjorde under sen medeltid ett karmeliterkloster. I väster ligger församlingshem och pastorsexpedition. De närliggande kvarteren har småskalig bebyggelse från 1800-tal till modern tid med bostäder, kontor och butiker. Den gamla kyrkogården vid S:t Nicolai kyrka är sedan 1863 inte i bruk som begravningsplats. Den är bevuxen med höga lövträd och har gräsbevuxna markytor. I marken är utlagt kalkstensplattor som markerar läget för den rivna klosteranläggningen. En kraftig stödmur löper utmed Västra Storgatan i söder och mot norr finns en gråstensmur. I denna finns en minnessten som minner om Vårfruklostret. Ingångar finns i söder, norr och öster. Den södra markeras av en vitputsad stiglucka med trappgavel. Den rundbågade öppningen har ett överstycke med solmotiv. Gångarna är grusbelagda respektive stenbelagda. Några äldre gravplatser inramas av järnstaket. Församlingsgård och pastorsexpedition är från omkring 1960 och ritade av stadsarkitekt Nils-Harald Henström och tillbyggd under 1980-talet. I byggnadskomplexet ingår ett äldre gatuhus. Till kyrkogården hör ett f.d. bårhus. En bronsmodell av kyrkan och klosteranläggningen finns uppställd söder om tornet.