Stäng fönster Berg kn, ÅSARNE-VÄSTERÅSEN 3:10 ÅSARNE GAMLA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är rektangulär till sin form och helt präglad av gräsytor. En gång med sjöstensgrus leder från kyrkogårdens huvudentré i söder fram till vapenhuset i tornet. Kyrkobyggnaden är orienterad med koret i norr. Några tiotal meter väster om kyrkan ligger ett gravkapell och lite längre norrut återfinns en enklare ekonomibyggnad med bl.a. dass. Grusgången fortsätter fram till gravkapellet. Mot söder avgränsas kyrkogården av ett vitmålat trästaket, mot öster av en häck ungersk syrén. Kyrkogården är bevuxen med några solitärträd i form av björkar, och huvudentrén inramas av två kraftiga granar. Grindstolparna utgörs av två smala granitpelare, troligen från 1913, de har jugenddrag med en sirlig smidesgrind. Invid grinden finns en murad, cirkelrund brunn. Gravvårdarna är företrädesvis av sten och har en oordnad placering på kyrkogårdens västra sidan medan den är mer regelbunden i rader på östra sidan. Några rader ligger på den del av kyrkogården som utvidgades med början under 1950-talet och som ligger ned mot byvägen. Dessa utvidgningar är ej synliga i terrängen.

Gravkapellet är en kvadratisk byggnad med tälttak. Det uppfördes omkring 1913 och har till sin utformning av exteriören kyrkan som förebild. Den står på en sockel av granitblock. Ovan sockelmuren är en fotbräda och härpå vidtar liggande dubbelfasspontpanel innan en utkragande list markerar övergång till fönster och stående panel av samma typ. Från den horisontella listen går enkla pilastrar till ett listverk som följer takfoten. Precis som på kyrkobyggnaden finns två omgångar listverk vid takfoten och mellan dessa ett fält med grå färg, vilket ger byggnaden ett rikt och raffinerat uttryck. Byggnadens norra och södra fasader har parställda fönster som är höga, spetsbågiga och smala. En kalkstenstrappa leder upp till den i öster belägna entrén med brunmålad dubbelport. Ovan porten finns ett gavelfält dekorerat med en femuddig stjärna och i väggfälten vid sidorna av porten är två latinska kors i trä. Gavelns nock pryds av äldre raffinerat smide, eventuellt från den tidigare kyrkan på platsen. På byggnadens västra sida finns en likadant gavelfält som inrymmer ett tredelat spetsbågigt fönster. Väggfälten vid sidan om är smyckade med likadana träkors. Taket är skivtäckt med jämna falsar och rödmålat. Taknocken kröns av ett förgyllt kors.

Ekonomibyggnaden, som uppfördes samtidigt med gravkapellet, är vinkelställd mot kyrkan och uppförd i stolpkonstruktion på kalkstensblock. Fasaderna är klädda med gråmålad fasspontpanel och vita knutar och omfattningar. Sadeltaket är skivtäckt med jämna hakfalsar och rödmålat likt kyrkans och gravkapellets tak. Byggnaden har tre dörrar placerade mot söder utförda i enkel brädkonstruktion och brunmålade. Dass ligger på västra gaveln med egen brunmålad dörr och ett enkelt, liggande överljusfönster. Till höger om dörren finns ytterligare ett fönster med samma form. Trapporna utgörs av enkla kalkstensblock.