Stäng fönster Berg kn, KLÖVSJÖ 21:1 KLÖVSJÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkoanläggningen är märkbart småskalig, till stor del med anledning av att en skogskyrkogård anlades någon kilometer bort i början av 1920-talet. Den ursprungliga kyrkogården används därefter sparsamt. Den omges av vitmålat spjälstaket med svarvade kulor målade i guldockra som krön på posterna. I norr utgör kyrkan i sig gräns, en vanlig företeelse vid jämtländska kyrkor uppförda under 1700-talets andra hälft. Kyrkogårdens enda entré utgörs av en smidesgrind mellan granitstolpar. Ingången är belägen mitt för kyrkporten och en grusgång som leder fram till kyrktrappan. Gången avdelar kyrkogårdens två gräsbevuxna gravkvarter med sten- och trävårdar från främst tidigt 1900-tal. Ett antal lövträd står längs staketet och viss buskplantering förekommer.

Kyrkogårdsstaketet står på en stensockel som mot väster är högre och bildar en terrassering. 1913 fylldes begravningsplatsen upp med jord för att man skulle kunna gräva fler gravar. Denna sockel bryts i väster av ett bårhus, ursprungligen uppfört 1905 som arkiv i ambitiös tegelarkitektur med blinderingar. Den välbevarade byggnaden står på en granitsockel och täcks av ett rött plåttak. Invändigt är rummet tunnvälvt med dekormåleri.

Norr om tegelbyggnaden står en byggnad som uppfördes samtidigt som gravkapell men som i och med ombyggnaden av arkivet på 1970-talet togs i anspråk som garage och förråd, på senare år även som kyrkomuseum. Sockelvåningen är putsad medan huvudvåningens fasader har varmvit fasspontpanel och brant rött plåttak. Tack vare funktionsbytet har kyrkplatsens byggnadsbestånd kunnat hållas intakt i hundra år.

Skogskyrkogården från 1920-talet ligger tätt inpå bebyggelse men är effektivt avskärmad av träd. Begravningsplatsen är staketomgärdad och relativt öppen med endast få träd och erinrar därigenom om en konventionell kyrkogård. Dispositionen är monumental med en mittaxel och mjukt svängda, björkkantade gångar som bildar symmetri. Gravkvarteren är grästäckta och planterade med häckar. En minneslund har anlagts under senare tid. Den erfarne kyrkoarkitekten Fredrik Falkenberg ritade gravkapellet som placerats i mittaxeln. Den högresta byggnaden med brutet tegeltäckt tak är en expressivt nationalromantisk pärla. Fasader och skorsten är klädda med gråsten från odlingsrösena i byn som en hyllning till Klövsjöbornas förfäders slit.