Stäng fönster Östhammar kn, VALÖ 2:1 VALÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården består av en äldre del och av två senare utvidgade delar. Den äldre delen liksom den först utvidgade delen från 1916-18 omges av en kallmurad gråstensmur. Den första utvidningen gjordes åt väster och gamla kyrkogårdens västmur revs 1926, samtidigt som den nya delen försågs med en avgränsande stenmur. Kyrkogården har ingen egentlig trädkrans men ett flertal stora lövträd finns längs muren liksom inne på kyrkogården. I södra muren finns en medeltida stiglucka i tegel vars gavelrösten pryds av vitputsade blinderingar. Stigluckan har spåntak och tjärade vindskivor. Porten till stigluckan är en kraftig dubbeldörr med profilerad panel i kassettmönster spikad med smidd spik. På övre delen av dörrbladen är panelen målad i röd tegelimitation med vita fogmarkeringar och årtalet 1703. I väster finns två entréer med putsade vita grindstolpar och järngrindar. Den senast utvidgade delen av kyrkogården ligger mot norr och tillkom 1972. På den finns också en minneslund.

Den gamla kyrkogården samt utvidgningen från 1910-talet har en strikt uppbyggnad med rätvinkliga kvarter åtskiljda av grusgångar. En koncentration av grusgravar med stenramar finns söder om kyrkan. Den senaste utvidgningen är till största delen grästäckt och har en öppen parkliknande karaktär. På den äldre kyrkogården finns det gott om gravstenar från det tidiga 1900-talet. Endast enstaka gravar är äldre än så.
Klockstapeln är belägen norr om kyrkan på östra delen av nya kyrkogården. Den är byggd 1739-40 av byggmästare Duhan. Nedre delen av stapeln har inåtlutande tjärade och spånklädda väggar. Däröver reser sig en rak tornkropp med faluröd panel. Ett horisontellt listverk bildar bas för de rundbågiga, brädklädda och svartmålade tornluckorna på klockvåningen. Klockstapeln har ett spånklätt pyramidformat tak på vilket en faluröd, brädklädd lanternin står. Den avslutas uppåt av en spånklädd huv med järnkors och vindflöjel.
I sydvästra hörnet av kyrkogården ligger ett bårhus från 1939 efter ritningar av arkitekt Hans Westman. Det är uppfört med putsade vitkalkade tegelmurar och har spåntäckt sadeltak. Även gavelröstena är spånklädda. Byggnaden är med sin form samt sina traditionella fasad- och takmaterial väl anpassad till omgivningen.