Stäng fönster Östhammar kn, DANNEMORA 4:1 DANNEMORA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omgavs under medeltiden och fram till början av 1800-talet av en ganska hög, taktäckt s k bogårdsmur med stigluckor i väster, söder och öster. Av den medeltida muren återstår i dag endast ett kort stycke norr om kyrkan. Den löper parallellt med kyrkväggen och antyder hur tätt den medeltida kyrkogårdsmuren anslöt till kyrkobyggnaden. 1829 ersattes stigluckorna med grindar och muren sänktes i samband med att kyrkogården utvidgades. Utvidgningar har också skett 1887 och 1946, då kyrkogården fick nuvarande gränser. Utanför den bevarade medeltidsmuren i norr är marken brant och stenig och otjänligt för gravsättning, varför ingen utvidgning skett här, vilket varit och är till fromma för de historiskt-kulturella aspekterna. Dessutom ligger här utanför ett transformatorhus av betong, som nu döljs i slänten. Bisättningsrummet utanför murens nordöstra hörn uppfördes 1948.

Här som på andra håll begravdes åtskilliga personer inne i kyrkan i äldre tid. Präster fick väl i allmänhet sina gravplatser i koret. Sannolikt är t ex den i socknen legendariske Gökomprästen, som var en av dem som skrev under Uppsala mötes beslut 1593, begravd här. Efter 1880 lär inga gravsättningar ha ägt rum inom kyrkans murar. De gamla familjegravarna tillika med sina i kyrkgolvet lagda hällar flyttades ut på kyrkogården. Några av dem finns ännu kvar t ex Gökomstenen, som ligger utanför korväggen. Ytterligare ett par äldre gravstenar är bevarade och ligger intill sluttningen söder och sydost om kyrkan.