Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Östhammar kn, BÖRSTIL 13:1 BÖRSTILS KYRKA

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
Kyrkogården inramas av en kallmurad gråstensmur och en trädkrans. Ingångarna till kyrkogården har granitstolpar och smidesgrindar. Från södra ingången leder en grusgång upp till södra kyrkporten. Gången kantas av en allé av låga lövträd. Börstils kyrkogård utvidgades åt norr 1928. En ny utvidgning i ostlig och nordostlig riktning ägde rum mellan åren 1974 och 1985. Den äldsta delen av kyrkogården och den 1928 tillkomna delen har en strikt indelning med rätvinkliga gravkvarter och raka grusgångar. Fotografier från 1950-talet visar att en stor del av gravarna var grusgravar med stenramar. I dag har nästan alla grusgravarna försvunnit och i stället är gravkvarteren grästäckta. Förut kunde gränsen mellan gamla kyrkogården och 1928 års utvidgning ses vid den raka rad av träd som löpte i öst-västlig riktning. Dessa träd finns inte längre kvar. Den senast utvidgade delen har en parkliknande karaktär. I nordost har den karaktär av skogskyrkogård med gravar placerade bland tallar med en slingrande grusgång. Där finns även en minneslund. Samtidigt som utvidgningen genomfördes på 70-talet byggdes en ny ekonomibyggnad norr om kyrkogården. Den ritades av arkitekt Olle Wallerstedt som en låg envåningsbyggnad med putsade fasader och valmat sadeltak. På dess västra sida står en envånig ekonomibyggnad med faluröda väggar.

Närmast öster om kyrkan finns de äldsta gravarna. Det är några gravvårdar från 1800-talet, i övrigt är alla gravvårdar från 1900-talet.

Bårhuset är beläget innanför västra ingången till kyrkogården. Det är uppfört 1932 efter ritningar av byggmästaren C. A. Brunnström i Östhammar. Byggnaden har murad tegelstomme och putsade fasader avfärgade i ockragult. Taket är utformat som en spåntäckt, tjärad huv med svängda takprofiler och kröns av ett kors.