Stäng fönster Östhammar kn, ALUNDA 2:1 ALUNDA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omges av en kallmurad gråstensmur och en trädkrans av gamla lövträd. Huvudingången finns i väster framför kyrktornet. Grindstolparna har formen av kraftiga pelare av granit och bär smidda järngrindar. Det finns även en ingång i öster med grindstolpar av granit och smidesgrindar. Kyrkogården är utvidgad mot norr vilket har skett efter 1950. 1968 uppfördes en ekonomibyggnad efter ritningar av Matell & Nordström, Uppsala. Det är en envånig putsad byggnad med falsad, svartmålad skivplåt på taket, belägen utanför gamla kyrkogårdens nordvästra hörn. Den nya delen av kyrkogården omgärdas av häckar och staket med ståltrådsnät. Dess södra del har grästäckta gravkvarter uppdelade med låga häckar. Dess norra del har en öppnare karaktär med ännu outnyttjade gräsytor.På norra delen av nya kyrkogården finns även en minneslund.

Kyrkogårdsgångarna är grusade och täckta med cementplattor på den gamla delen. Nya kyrkogården i norr har asfalterade gångar.

Närmast väster om kyrkogården står det ståtliga sockenmagasinet från 1806, uppfört med murar av sten och försett med putsade fasader i nyklassicistisk stil som anknyter till kyrkans utseende. Magasinet har ett brutet sadeltak täckt med skiffer. I magasinet förvaras bl.a. två medeltida järndörrar från kyrkan och en äldre altarring, sannolikt från 1890-talets kyrkoinredning.