Stäng fönster Karlskrona kn, MÖLLEHALL 1:11 AVASKÄRS KAPELL

Kyrkomiljön
Avaskärs kapell och kyrkogård är beläget i nordöstra Blekinge på en mindre höjd intill landsvägen mot Kalmar. Det omgivande flacka landskapet utgörs av åkermark i väster och karg betesmark mot havet i öster. På kyrkogården fanns tidigare en kyrka som tros ha uppförts i slutet av 1100-talet eller under 1200-talets första hälft. Äldsta kända skriftliga belägg härrör från 1350, då Avaskär var en handelsstad inom Hansans intresseområde. Staden var samtidigt liten och hade ett utsatt läge som Danmarks östligaste stad nära riksgränsen och drabbades återkommande under de dansk-svenska krigen under 1400- och 1500-talen.

Stadens nedgång började med att både svenska och danska trupper brände och skövlade staden under Nordiska sjuårskriget 1563–70. Samtidigt hade landhöjningen medfört att funktionen som hamnstad hade försämrats och 1599 beslutade Christian IV att anlägga en bättre befäst stad på den långsmala ön Korsaskär strax söder om Avaskär. Såväl Avaskär som Lyckå förlorade därmed sina stadsprivilegier och borgarna överflyttades till den nya staden som fick namnet Kristianopel. Troligen har den ofta vattensjuka marken på kyrkogården i Kristianopel varit en av anledningarna till att traditionen med begravningar i Avaskär har fortsatt.

Ännu under sent 1700-tal ska Avaskärs kyrkas grundmurar funnits kvar ovan jord, men idag finns inga synliga spår efter vare sig staden eller kyrkan. Vid arkeologiska undersökningar 1977 inför anläggandet av nya kyrkogården påträffades inom det forna stadsområdet ett tiotal brunnar samt en välbevarad stenkällare med kullerstensgolv en dryg meter under mark, där fynd gjordes av silvermynt och påkostade föremål av glas och keramik. Platserna för några av brunnarna och källaren är sedan dess markerade med stenformationer. Utanför gamla kyrkogården hittades även cirka 150 gravar, som då de ligger utanför helgad jord antas vara gravar för stupade fiender.

Kyrkoanläggningen ligger inom riksintresseområde för kulturmiljövården (K22, Kristianopel/Bröms), där Avaskär nämns som uttryck för riksintresset.

Kyrkoanläggningen ligger inom fornlämningsområde Kristianopel 223:1 som avser platsen för Avaskärs medeltida stad och skyddas enligt 2 kap. kulturmiljölagen.

Kyrkogård
Avaskärs gamla kyrkogård utgörs av en triangulär yta norr om kapellet som avgränsas av ett vägskäl. Utbredningen är densamma på de äldsta kartmaterialen, frånsett att de tidigare rundade hörnen rätats ut senast kring sekelskiftet 1900, och har sannolikt haft samma storlek sedan medeltiden. Gamla kyrkogården omgärdas av en kallmurad bogårdsmur av fältsten med inslag av huggna kvadrar samt en trädkrans av lövträd av varierande ålder. Tidigare fanns stensatta gångar och grusade gravplatser med stenramar eller infattningshäckar men sedan 1970-talet är marken i sin helhet gräsbevuxen. Gravplatserna är med viss oregelbundenhet utlagda i nord-sydliga rader kring en ännu avläsbar mittaxel mellan kapellet och en ingång i norra spetsen genom pargrindar i smide. Vanligast förekommande gravvårdstyp är låga rektangulära stenar i ljusgrå eller svart granit från 1930-talet och senare. Även mer högresta vårdar från decennierna kring sekelskiftet är relativt vanligt förekommande. De äldsta vårdarna härrör från mitten av 1800-talet, däribland tre kors i gjutjärn. Ett mindre antal vårdar i kalksten med ålderdomlig gestaltning och oläsbara inskriptioner kan möjligen vara äldre än så. I sydöstra hörnet finns ett lapidarium för återlämnade vårdar. Växtligheten är sparsmakad och utgörs främst av mindre planteringar av exempelvis rosor eller perenner vid ungefär hälften av gravplatserna.

Nya kyrkogården direkt söder om den gamla anlades efter förslag upprättat av trädgårdsarkitekt Ove Magnusson, Mörrum och invigdes 1978. Den oregelbundet rektangulära kyrkogården inramas i väster och söder av en oxbärshäck. I norr ansluter gamla kyrkogårdens bogårdsmur och mot landsvägen i öster finns samma typ av mur och trädkrans samt en hagtornshäck. Planen är symmetrisk med gräsbevuxna kvarter i rutnät indelade av gångar belagda med kalksten. Frånsett ett mindre antal gravplatser direkt öster om kapellet har endast de västra kvarteren tagits i anspråk, där gravplatserna är placerade i raka nord-sydliga rader. De äldre gravstenarna från företrädesvis 1980-talet är vanligen låga och rektangulära av grå eller röd granit medan yngre vårdar ofta har en mer organisk och personlig utformning. Utöver ett antal solitära rönnar utgörs växtligheten liksom på gamla kyrkogården av planteringar vid gravplatserna, men är här mer vanligt förekommande. En gravplats omgärdas av klippt buxbom. Vid den arkeologiska undersökning som föregick anläggandet av nya kyrkogården påträffades lämningar av ett flertal gamla brunnar, som i några fall på nya kyrkogården och strax utanför markeras genom brunnsliknande anordningar av kallmurad sten. I nordvästra hörnet finns en minneslund anlagd efter förslag upprättat av Ewe Nilsson, Asarum. Platsen är gestaltad med en kalkstensbelagd yta, planteringsbädd med vattenspel samt ljushållare och sittbänk.

Byggnader på kyrkotomten
På nya kyrkogården söder om kapellet står en klockstapel som uppfördes 2007 med öppen klockbockskonstruktion avtäckt med ett spånklätt sadeltak.

Avaskärs kapell – Underhållsplan, Jämjö pastorat, 2016.
Anderson, W., Sveriges kyrkor – konsthistoriskt inventarium: Kyrkor i Östra härad, Stockholm: Svenska bokhandelscentralen, 1926.
Olsson, C., Rapport 2017:30 Avaskärs kyrkogård – Vård- och underhållsplan, Blekinge Museum, 2017.
Tuulse, A. [red.], Sveriges kyrkor: konsthistoriskt inventarium. Blekinge. Bd 5, En konsthistorisk översikt samt generalregister, Stockholm, 1961.
Länsstyrelsen Blekinge. Kunskapsunderlag: https://www.lansstyrelsen.se/download/18.76f16c3d1665eba4c3e171e/1539338034854/K22%20 Kunskapsunderlag%20KristianopelBr%C3%B6ms_KLAR_MEDst%C3%B6dtext.pdf, hämtad 2023-04-18.
Länsstyrelsen Blekinge. Besöksmål. Kulturmiljöer. Kristianopel: https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/besoksmal/kulturmiljoer/kristianopel.html?sv.target=12.382c024b1800285d5863a87c&sv.12.382c024b1800285d5863a87c., hämtad 2023-04-18.