Stäng fönster Karlskrona kn, FJÄRDSJÖMÅLA 1:48 FLYMENS KYRKA

Kyrkomiljön
Flymens kyrka ligger i byn Fjärdsjömåla cirka 25 km nordost om Karlskrona, i övergången mellan Blekinges dalbygd där inlandsisen gett upphov till ett utpräglat mosaiklandskap och de stenbundna skogsbygderna på höglandet i norr. Ett par kilometer öster om kyrkan finns naturreservaten Östra och Södra Flymen, med hagmarker, våtmarker och ädellövträd. Läget nära gränsen mot Småland, som före freden i Roskilde 1658 utgjorde gränsen mellan Danmark och Sverige, hade innan dess präglat området genom återkommande krigshärjningar, men även gällande kulturella strömningar till följd av de täta kontakterna med Smålandsbygderna.

Kyrkan, eller kapellet som det benämndes innan den egna församlingen bildades 1920, var initialt tänkt att uppföras i anslutning till någon av de tre Flymen-byarna strax öster om Fjärdsjömåla, som emellertid hade karaktären av centralort i trakten varför kyrkan slutligen hamnade här. Det tänkta namnet behölls som kompensation för Flymensborna. Tomten som införskaffades var belägen väster om landsvägen och entrén förlades därför i öster, till skillnad från den för kyrkobyggnader traditionella riktningen med koret i öster. I väster och norr gränsar kyrkogården till ett mindre skogsparti och i söder återfinns ett mindre sågverk liksom församlingshem och parkering. I öster, på andra sidan landsvägen, ligger den före detta prästgården som idag är privatbostad.

Flymens kyrkogård är samtida med kyrkan. Delar har tagits i bruk i etapper, exempelvis området norr om kyrkan som 1933 föranleder omläggning av bogårdsmuren och utfyllnad för nivellering av ett område i söder. Ett bårhus uppförs 1942 efter ritningar av arkitekt Anders Edblad och det nordvästra hörnet omgestaltas med familjegravar efter förslag av stadsarkitekten i Karlskrona Sigge Ullén. 1998 tillkommer minneslund i ett av de södra kvarteren gestaltad av trädgårdsarkitekt Ove Magnusson.

Kyrkogården omgärdas av en kallmurad bogårdsmur av granit med ingångar i öster och söder genom svartmålade smidesgrindar. Utanför södra muren finns ett lapidarium för återgångna gravstenar. Det sydöstra kvarteret samt det norr om kyrkan har grusade och randkrattade gravplatser omgivna av lågt klippta buxbomshäckar eller i vissa fall stenramar. I övriga kvarter i söder och väster står gravvårdarna rakt i gräset utan omfattning men i regel med mindre planteringsytor. Gravvårdarna representerar stilutvecklingen från tidigt 1900-tal tills idag. Inslagen av högresta gravstenar, som var vanligt förekommande under decennierna kring sekelskiftet 1900, är få och återfinns endast i det sydöstra kvarteret. Familjegravar med relativt stora vårdar typiska för 1930- och 1940-tal är som på många landsortskyrkor vanligt förekommande. Ett karaktäristiskt inslag är även bynamn på gravvårdarna. Minneslunden är gestaltad som en rundad grusad yta med minnessten med inskription, planteringsbädd, blomsterhållare i smide samt sittbänk. Vegetationen på kyrkogården är utöver nämnda häckar och planteringar mycket begränsad och utgörs främst av ett mindre antal högresta solitära lindar och björkar.

Byggnader på kyrkogården
Bårhuset väster om kyrkan från 1942 efter ritningar av arkitekt Anders Edblad i Karlskrona är uppfört av rött tegel i munkförband. Det flacka sadeltaket är avtäckt med svartlackerad plåt. I norr och söder finns parställda höga och smala ljusgluggar. Porten i öster är stickbågigt avslutad och pardörrarna har svartmålad smal panel och dragringar. Ovanför porten finns ett mönstermurat kors i lågrelief.

Söder om kyrkogården återfinns församlingshemmet med anor från 1930-talet men ombyggt på 1980-talet. Strax intill ligger en redskapsbod. Båda byggnaderna har rödmålad locklistpanel och sadeltak avtäckta med svart plåt med tegelprofil.

Flymens kyrka – Underhållsplan (2005-12-16), SWECO FFNS Arkitekter AB, Malmö.
Flymens kyrkogård – En kulturhistorisk dokumentation, Länsstyrelsen i Blekinge Län, 2002.
Andersson, W. Sveriges kyrkor - konsthistoriskt inventarium: Kyrkor i Östra härad, Stockholm: Svenska Bokhandelscentralen, 1926.
Ullén, M. (red.). Blekinge – Landskapets kyrkor, Stockholm: Riksantikvarieämbetets förlag, 2002.
Lantmäteriet. Historiska kartor: https://historiskakartor.lantmateriet.se/historiskakartor/show.html?showmap=false&sd_base=rak2&sd_ktun=52414b5f4a3131322d342d3339&archive=RAK, hämtad 2020-10-26.
Riksantikvarieämbetet. Fornsök: https://app.raa.se/open/fornsok, hämtad 2020-10-30.