Stäng fönster Örebro kn, TEMPLET 1 OLAUS PETRI KYRKA

Beskrivning
Kyrkan omges av en mindre kyrkotomt som sträcker sig i öst-västlig riktning. Norr härom ligger Olaus Petri kyrkogård som är mer avlång och smalare än kyrkotomten samt sträcker sig i nord-sydlig riktning.

Kyrkotomten utgörs av gräsbevuxna ytor med ett asfalterat gångsystem. Tomten inramas i öster och söder av en stödmur av huggna granitblock samt i väster av en mycket låg kant av granit. Gränsen mellan Storgatans trottoar och kyrkotomten är nästan obefintlig. Åt öster avgränsas kyrkotomten av en hög stödmur med ett skyddsräcke av svartmålat smitt järn. Nedanför finns en plantering samt en parkeringsplats. Mot kyrkogården i norr avgränsas kyrkotomten av ett svartmålat staket av smitt järn. Kyrkotomten kantas av träd i norr och söder, i väster står två större träd som markerar huvudentrén.

Det finns fyra entréer till kyrkotomten från intilliggande gator, två i väster, en i söder samt en i nordöst. De västra markeras genom en lyktstolpe i smitt järn på låga socklar av granit, på var sida om entrén. Den södra entrén är den mest markerade och utgörs i stödmuren, av en indragen entré med trappor. En dubbelfritrappa leder upp mot kyrkans entré i södra korsarmen. Trapporna av granit kantas av ett svartmålat smitt järnstaket. Det indragna partiet i muren omges av ett staket lika trappornas. Entrén markeras ytterligare genom lyktstolpar lika de västra, som placerats på stödmuren på var sida om dubbelfritrappen. Den nordöstra entrén är placerad i vinkeln mellan kyrkotomten och kyrkogården och består av två trappor – en från norr och en från öster som möts längst upp. Trapporna består av huggna granitblock med en avsats belagd med gatsten och ett räcke av svartmålat rundjärn. Trappräcket övergår till skyddsräcke uppe vid kyrkotomten. Ytterligare en entré finns från kyrkogården, i norr, som utgörs av en pargrind av smitt järn, lika staketet.

I kyrkotomtens sydvästra hörn står en bronsskulptur föreställande bröderna Olaus och Laurentius Petri av Nils Sjögren 1934.

Norr om kyrkan och kyrkotomten finns som tidigare nämnts, Olaus Petri kyrkogård – tidigare Norra begravningsplatsen – från 1806.

Kyrkogården stöds i norr och öster av en stödmur, där den i öster består av huggna granitblock och i norr av kallmurad natursten. I väster avgränsas kyrkogården mot Storgatan av en nästan manshög kalkstensmur med överliggare av kalksten på en sockel av granit. Mot kyrkan åt söder samt på stödmuren i öster finns ett svartmålat staket av smitt järn. Innanför stödmuren finns i öster och norr äldre lindar. I väster finns lågväxande träd, Rosenhagtorn, planterade innanför muren mot Storgatan.

Det finns en entré till kyrkogården från Storgatan samt en från kyrkotomten. Huvudentrén i väster, från Storgatan, utgörs av ett i muren indraget entréparti som flankeras av murade grindstolpar. Från grindstolparna fortsätter muren in mot kyrkogården och avslutas med ytterligare ett par murade grindstolpar vari två höga grindar i svartmålat smitt järn är fästade. Grindstolparna är något högre än muren.

Från kyrkotomten når man kyrkogården via den grind som finns i räcket mellan kyrkogården och kyrkotomten.

Kyrkogården är symetriskt uppbyggd och indelad i fyra kvarter som skiljs åt av ett asfalterat gångsystem som i nord-sydlig riktning kantas av oxelträd. Gångarna inuti kvarteren är grusade. Det finns ett stort antal välbevarade äldre gravvårdar. De flesta, såväl äldre som yngre, har stenram. Det finns även några med gjutjärnsstaket, några järnkors samt ett par tumbor.

I axel med kyrkans huvudentré finns ett kyrkogårdskapell från 1898 i nygotisk stil. Det är uppfört i kalksten med sadeltak av skiffer, goticerande pardörr och höga smala spetsbågiga fönster. Till kapellet leder från den västra entrén en asfalterad gång kantad av formklippta cypressliknande träd, där planteringen skärmas av från gången med en låg stensockel av granit. Kapellet flankeras på var sida av en björk.

Esbjörnson 2000
Inventeringstillfället 2008.