Stäng fönster Karlskrona kn, ASPÖ 1:55 ASPÖ KYRKA

Kyrkomiljön
Aspö kyrka är belägen i byn Ryd på Aspös västra sida, där det kustnära läget och byvägens sträckning gjort att kyrkan anlagts med torn i öster istället för i väster som är det sedvanliga för kyrkobyggnader. Aspö är en av de så kallade storöarna som skapar det naturligt skyddade hamnläge där Karlskrona anlades under senare delen av 1600-talet. I försvaret av örlogsstaden var Drottningsskärs kastell på Aspös östra sida tillsammans med Kungsholmens fästning på Sturkö på andra sidan Aspösund avgörande. Norr om kastellet ligger Aspö kronokyrkogård som anlades som pestkyrkogård under 1700-talet men kom att brukas ända fram till 1965, bland annat för Amiralitetsförsamlingens medlemmar. Den nuvarande kyrkogården är belägen cirka hundra meter sydost om kyrkan, vars närmiljö i övrigt präglas av villa- och fritidsbebyggelse på långsmala tomter mellan byvägen och havet samt en golfbana i norr.

Kyrkogård
Aspö kyrkogård är samtida med kyrkan och belägen på andra sidan byvägen, sydöst om kyrkan. Enligt äldre kartmaterial tycks kyrkogården sedan anläggandet haft samma utsträckning som idag. Vid inventeringen för Sveriges kyrkor 1915 beskrivs kyrkogården vara ”begränsad i väster av en stenmur i kallmur med trägrind, i övriga väderstreck av trådstängsel”. Kallmuren med kedjor i pollare är ännu bevarad. Grinden vid entrén som är placerad mitt på den västra sidan har idag smidesgrind och i norr och öster avgränsas kyrkogården av omålade trästaket. Utmed norra gränsen växer dessutom en oxelhäck. Södra gränsen mot en parkering och vaktmästarbyggnad markeras delvis av en mur av granitblock samt oxelhäck.

Kyrkogården indelas av grusade gångar i gräsbevuxna kvarter där merparten av gravstenarna är placerade rakt i gräset. Ett mindre antal gravplatser bevarar stenramar och är belagda med singel. Äldre gravstenar från decennierna kring sekelskiftet 1900 förekommer främst i de två västra kvarteren, uppblandat med främst lägre hållna stenar från tiden kring 1930-talet och fram till idag. De östra kvarteren är ännu inte ianspråktagna i full utsträckning. I söder återfinns minneslund och sedan mitten av 2010-talet även askgravlund. Den förra är gestaltad kring ett stort ankare placerat på berg i dagen, runt vilket stensättning med gatsten och svängda grusgångar är ordnade. Söder om ankaret finns en skeppsformad blomsterhållare i svartmålad stålkonstruktion. Askgravlunden utgörs av en grusad yta som i öster och söder inramas av granitblock. Centralt finns en stensatt yta på vilket en skeppsför i svartmålad stålkonstruktion är placerad.
Vegetationen är sparsmakad och utgörs utöver oxelhäckarna av enstaka solitära yngre lövträd samt klippta häckar, buskar och utplanteringsväxter vid en minoritet av gravplatserna. Kyrkogården avgränsas mot byvägen i väster av en stenmur i granit med kedjor i pollare. Muren är samtida med kyrkogården medan smidesgrindarna ersatt ett tidigare grindpar i trä.

Byggnader på kyrkogården
Nordväst om kyrkan ligger en mindre byggnad som bland annat inrymmer pumprum för kyrkans VA-anläggning, med rödfärgade panelklädda fasader och papptäckt sadeltak. I kyrkogårdens sydöstra hörn finns en vaktmästarbyggnad, troligen uppförd under 1900-talets senare del. Byggnaden har rödfärgad locklistpanel, vita knutar och fönster samt sadeltak avtäckt med rött enkupigt tegel.

Aspö kyrka – Underhållsplan (2008-11-10), Restaurator AB, Malmö.
Andersson, W. Sveriges kyrkor - konsthistoriskt inventarium, Blekinge Band I, Medelsta härad, Stockholm: Svenska Bokhandelscentralen, 1932.
Ullén, M. (red.). Blekinge – Landskapets kyrkor, Stockholm: Riksantikvarieämbetets förlag, 2002.
Svenska kyrkan Karlskrona. Unik renovering: https://www.svenskakyrkan.se/karlskrona/unik-renovering, hämtad 2020-10-12.
Lantmäteriet. Historiska kartor: https://historiskakartor.lantmateriet.se/historiskakartor/show.html?showmap=false&sd_base=rak2&sd_ktun=52414b5f4a3131322d342d3339&archive=RAK, hämtad 2020-10-12.
Riksantikvarieämbetet. Fornsök: https://app.raa.se/open/fornsok, hämtad 2020-10-12.
Sveriges radio: Vädret sprängde kyrkväggen – lagad med tyska stenar: https://sverigesradio.se/artikel/6398082, hämtad 2020-10-13.