Stäng fönster Karlshamn kn, ÅRYD 4:1 ÅRYDS KYRKA

Beskrivning
Åryds kyrka ligger i norra delen av Åryds samhälle, några kilometer öster om Karlshamn. Socknen upptas i norr av ett småbrutet landskap med sammanhängande skogsområden. I söder övergår den i en skärgård. Samhället genomkorsas av järnvägen mellan Karlshamn och Ronneby. Tillsammans med den närliggande skolan med sina två byggander från 1800-talet respektive 1933 speglar kyrkomiljön forna tiders sockencentrum. Bebyggelsemiljön är i övrigt av varierande ålder och utseende. Kyrkogården i Åryd utbreder sig söder och norr om kyrkan. Den norra delen är utvidgad 1922. Kvarteren är rektangulära. Kyrkogården är till övervägande del gräsbevuxen. Flera gravar har stenramar. Några av de södra kvarteren har grusgravar. Gångarna är grusbelagda. En gråstensmur, omlagd 1878, och utförd som stödmur inramar tillsammans med en häck kyrkogården. Ingången finns i söder och markeras av svartmålade smidesgrindar, upphängda på granitstolpar. En glest planterad trädkrans i björk finns utmed södra gränsen. Till kyrkogården hör ett f.d. begravningskapell och en klockstapel, belägna i norra delen.