Stäng fönster Västervik kn, TÅNGERED 5:1 LOFTAHAMMARS KYRKA

Beskrivning
Loftahammars kyrka och kyrkogård är centralt placerade i socknen. Kyrkan ligger i samhället Loftahammars norra del. Sydväst om kyrkan ligger sockenstugan som idag används som personalutrymme för kyrkvaktmästaren, samlingssal och på övervåningen två uthyrda lägenheter. I anslutning till kyrkan finns flera av samhällets servicefunktioner som affär, café, vandrarhem, bank, turistbyrå och serviceboende. Norr om kyrkan går vägen mot Källvik och St. Askö.
En kyrkogård bör ha anlagts redan i anslutning till Hammars kapell. De äldsta delarna av kyrkogården utgörs idag av de östra och sydöstra områdena i anslutning till kyrkobyggnaden. Kyrkogården bör ha utvidgats i väster i mitten av 1800-talet. Ytterligare en stor utvidgning av kyrkogården har gjorts i söder. Den stod klar 1918. En minneslund anlades 1987. Kyrkogården präglas av klassicistiska stildrag som gångar markerade av alléer och noga avgränsade gravkvarter. På Loftahammars kyrkogård finns en i Kalmar län unik samling av enkla gravstenar från 1600- och 1700-talen som står uppställda på olika platser på kyrkogården.
På Loftahammars kyrkogård har människor begravts under lång tid. Platsen har varit ett religiöst centrum i bygden sedan tidigt 1600-tal. En vandring över kyrkogården berättar om skiftande synsätt när det gäller begravningstraditioner, synen på döden och på sorgarbete i stort. Enskilda gravvårdar och grupper av vårdar vittnar om skiftande ideal och många gånger om hantverksskicklighet. De rymmer information som handlar om person- och/eller lokalhistoria i form av personnamn, ort-/gårdsnamn och titlar. Gravvårdar på Loftahammars kyrkogård rymmer titlar som t.ex. hemmansägare, sjökapten, havsfiskare, skeppare, fyrmästare, folkskollärare, bankkamrer och jungfru vilka alla vittnar om kunskap, näringar och samhällsfunktioner som funnits i trakten. I synnerhet märks havets betydelse för socknens innevånare. Ortnamn finns angivet på ett stort antal vårdar.

Till kyrkomiljön i Loftahammar hör förutom kyrkan och kyrkogården även den f.d. sockenstugan. Tillsammans skapar de en värdefull kulturmiljö som vittnar om att platsen har en lång historia som centrum i bygden.

På Loftahammars kyrkogård finns idag spåren efter den kyrkogård som togs i bruk när den nya kyrkan stod klar 1760. Kyrkogården fick sin nuvarande utsträckning i samband med utvidgningen 1918 och sin nuvarande utformning under 1960-talet. Gravkvarteren på den äldre kyrkogårdsdelen är till utformningen oregelbundna vilket visar på att de tagits i bruk under en tid när kyrkogårdens utformning inte styrdes av ideal som krävde raka linjer. På den kyrkogård vi ser idag har klassicistiska stildrag lagts till t.ex. i form av den betonade huvudgången som omges av knuthamlade almar. Den nya kyrkogårdsdelen bär flera klassicistiska drag, t.ex. raka gångsystem med en huvudgång dock ej så tydligt markerad, och regelbundna gravkvarter. Dessa drag ger kyrkogården dess struktur. Ett modernt inslag på kyrkogården är minneslunden öster om kvarter E. Viktiga för kyrkogårdens karaktär är också de träd som finns på kyrkogården liksom trädkransen av alm, lönn, kastanj och oxel.

Det är framförallt de låga gravvårdarna som skapar kyrkogårdens karaktär. På den äldre delen av kyrkogården finns ett antal höga gravvårdar som drar blickarna till sig.. Flera gravvårdar är från 1800-talet och början av 1900-talet men enstaka är också äldre. Många av dem bär på hantverksmässiga värden. I de fall gravvårdarna står på ursprunglig plats bör de få stå kvar. Dessutom finns här en unik samling av mycket ålderdomliga kalkstensvårdar. Samtliga dessa gravvårdar ska införas på församlingens inventarieförteckning och vårdas av församlingen. Detta gäller också gravvårdar av gjutjärn, gjutjärnsstaket och gravvårdar som är från mitten av 1800-talet eller äldre. Den gravplats som är belagd med grus och omgärdad av gjutjärnstaket bör behålla sin utformning. Denna gravplats utgör idag en sista resta av en gravplatsutformning som tidigare förekommit på kyrkogården. Uppdelningen mellan köpta och allmänna gravar som kan ses på kyrkogården har ett socialhistoriskt värde då det visar på sociala skillnader i samhället.

På en kyrkogård är det naturligt att gravvårdar ändras och gravrätter återgår och får ny ägare. Det är dock viktigt att man i förvaltningen av begravningsplatsen är uppmärksam på att bevara de olika delarnas karaktär och gravvårdar från alla olika tider.

* Ett kulturhistoriskt värde finns i kyrkogårdens struktur som visar platsens utveckling under 1900-talet och blir en spegling av samhällsandan och synen på döden.
* På Loftahammars kyrkogård finns flera gravvårdar, av yngre eller äldre datum, som genom sin särpräglade utformning bidrar till kyrkogårdens karaktär.
* Loftahammars kyrkomiljö har en lång tradition som religiöst centrum och samlingsplats i socknen. Kyrkogården utgör ett samhällshistoriskt och pedagogiskt värdefullt tidsdokument.