Stäng fönster Karlshamn kn, LÅNGEBODA 1:26 RINGAMÅLA KYRKA

Beskrivning
Ringamåla kyrka ligger i Blekinges norra skogsbygd och socknen gränsar till Småland. Socknen bildades genom avsöndring från Asarums socken 1872. Kyrkan ligger på en höjd i norra delen av Långeboda by. Bebyggelsen är av varierande ålder och utseende. Prästgården nordväst om kyrkogården används idag som församlingshem.
Kyrkogården i Ringamåla utbreder sig i alla väderstreck kring kyrkan. Kyrkogården utvidgades mot norr 1986. Kvarteren är rektangulära med häckar. Gravarna är till övervägande del gräsbevuxna. Gångarna grusbelagda. En stödmur i gråsten omsluter kyrkogården och utmed vissa partier finns trädkrans. Ingångar finns i söder, väster och öster. De markeras av svartmålade smidesgrindar upphängda på kraftiga granitstolpar. I den västra muren finns en smidesgrind till den gamla prästgården, idag församlingshem.