Stäng fönster Uppsala kn, VÄSTERÅKER 4:4 VÄSTERÅKERS KYRKA

Beskrivning
Enligt en teckning av Peringskiöld från år 1707 hade kyrkogården en hög bogårdsmur med snedtak samt två stigluckor, en i väster och en i söder. Idag omges kyrkogården av en gråstensmur och en trädkrans av lövträd. Stigluckorna är rivna sedan länge. Ingången i väster har en ganska monumental prägel med sina två breda, putsade grindstolpar, flankerade av två stora runstenar som tidigare var inmurade i vapenhusets grund. Kyrkogårdsgångarna är grustäckta. Gravkvarteren är gräsbevuxna. Kyrkogården har ett stort inslag av gravar från 1800-talets och 1900-talets första del. Särskilt framträdande är den von Essenska graven öster om kyrkan. Det är en grusgrav med stenram och gjutjärnsstaket samt ett flertal påkostade gravvårdar i sten och gjutjärn från 1800-talet. Söder om vapenhuset finns en gravsten i form av en obelisk, rest 1799 över kyrkoherden Paulus Johannis som dog år 1600.

Klockstapeln är belägen på en höjd en liten bit norr om kyrkogården. Den är byggd år 1766 och försedd med två klockor. Storklockan är omgjuten flera gånger, senast 1858. Enligt sägnen ska den vara skänkt av fru Ramborg till Vik. Klockstapeln har en sexkantig planform. Nedre våningen har inåtlutande väggar klädda med tjärad locklistpanel. Även klockvåningen är klädd med tjärad panel. Stapeln kröns av en spånklädd huv med karnisformad profil. På huven står en liten lanternin med spåntak krönt av ett järnkors. Inne i klockstapeln står delar av kyrkans äldre inredning, bl.a. en altarring med svarvade balustrar, troligen från 1800-talet, och den gamla altarprydnaden i form av ett enkelkt träkors.