Stäng fönster Örebro kn, RINKABY KYRKA 1:1 RINKABY KYRKA

Beskrivning
Rinkaby kyrka och kyrkogård omgärdas av en kallmurad stenmur som i öster och delvis i söder fungerar som terrassmur, i öster finns även en planterad häck. Delar av en äldre trädkrans finns kvar och är placerad innanför muren. Entréer till kyrkogården finns i norr, väster och söder. Den västra entrén har grindstolpar och överliggare av sedimentär bergart med grönmålad pargrind av järn, den i norr har putsade grindstolpar med spritputs och släta förband avfärgade i rosa och bruten vit färg. Stolparna är täckta med en plåthuv av koppar. Pargrinden är lika den i väster. Entrén i söder har grindstolpar av grovhuggen granit med pargrind lika den i väster. Den södra entrén ledde tidigare ut till en väg, idag finns där endast en åker.

Kyrkogården har ett enkelt gångsystem med asfalterade gångar, övriga ytor är belagda med gräs. På den södra delen, mellan kvarteren, finns en liten kulle omgärdad av björkar, på kullen finns bänkar för kontemplation.

I kyrkogårdens nordvästra hörn finns ett sockenmagasin från 1761 med slätputsade fasader avfärgade i rosa med grå sockel. Byggnaden täcks av ett sadeltak belagt med tegel. Dörrarna är beslagna med svartplåt.

Ett flertal äldre stora gravvårdar med bland annat järnstaket och stenramar finns söder om kyrkan. Endast några få gravar finns norr om kyrkan. Kyrkogården utvidgades åt söder 1914.

Inventeringstillfället 2005-08-08