Stäng fönster Uppsala kn, VAKSALA 2:1 VAKSALA KYRKA

Beskrivning
Vaksala kyrka är uppförd med murar av gråsten och tegel. Den har ett rektangulärt långhus i öst-västlig riktning och korsarmar i norr och söder.
Kyrkogården omges av en kallmurad gråstensmur med trädkrans av lövträd. Muren byggdes 1834 efter att den höga, medeltida bogårdsmuren med sina tre stigluckor hade rivits. Träden planterades på 1830-40-talet. Ingångarna till kyrkogården finns i öster och väster och är försedda med stenstolpar och smidesgrindar. Den gamla muromgärdade delen av kyrkogården domineras av äldre grusgravar från 1800-talets slut och 1900-talets första hälft. Grusgravarna omges av låga häckar eller stenramar. Norr om kyrkan är rader av björkar planterade. Norr om kyrkogården finns ekonomigården med en stor byggnad innehållande förråd och rum för kyrkogårdspersonal mm. Byggnaden är uppförd i sluttande terräng, försedd med faluröd panel och tegeltäckt sadeltak. Mellan ekonomigården och kyrkboden står en gammal jordkällare täckt med tegeltak, omedelbart nordväst om kyrkogårdsmuren. Vid sidan om källaren står fyra runstenar intill kyrkogårdsmuren. Öster om kyrkans kor finns en urnlund från 1952. Ungefär på samma plats stod tidigare en klockstapel som revs år 1749.

Av äldre gravar ska särskilt nämnas professor Carl Zetterströms grav markerad av fyra stora lindar närmast norra muren. Intill den ligger graven över komministern i Vaksala Erik Bolinder med ett kors i gjutjärn. Graven tillkom i mitten av 1800-talet och omges av ett gjutjärnsstaket i nygotisk stil. Närmast öster om korväggen står den s.k. skräddarstenen från 1761.

Kyrkogården utvidgades åt öster under 1970-talets första hälft. Den nya kyrkogården är till ytan större än den gamla och har en storskalig, böljande karaktär med stora grästäckta ytor. I gravkvarteren står de nya gravstenarna tätt och är ett anslående exempel på nutida begravningskonst. Den nya kyrkogården omges av en häck och spridda grupper av planterade träd. En minneslund är placerad i mitten.

Närmast väster om kyrkan, i liv med kyrkogårdsmuren, ligger en bod som härrör från 1400-talets slut. På en hög grund av gråsten är den uppförd med murar i tegel. Gavlarna är prydda med putsade blinderingar. Den har ett brant sadeltak täckt med tjärade spån. Boden byggdes om på 1700-talet då de nuvarande ingångarna och stentrapporna i väster tillkom. Ingången fanns tidigare i fasaden på kyrkogårdssidan. Vid 1969 års renovering av kyrkan, inreddes toaletter och elcentral i källarvåningen.