Stäng fönster Vingåker kn, ÖSTERÅKERS KYRKA 1:1 ÖSTERÅKERS KYRKA

Beskrivning
Österåkers kyrka är belägen något lägre än klocktornet och sockenstugan i norr. På kyrkogården finns ett gravkapell i nyklassicistisk stil. Markytorna är gräsbelagda med grus närmast kyrkan och framför gravkapellet. Trädbeståndet på Österåkers kyrkogård består främst av lind, alm, lönn och oxel. Enstaka kastanjeträd och blodbok finns även. De äldsta träden finns närmast kyrkan. Den äldsta kyrkogården med kvarteren A, B, C och D finns söder och öster om kyrkan. I början av 1930-talet utökades begravningsplatsen med den s k Eriksbergskyrkogården längst i söder. Den omgärdas av almar. Den senaste utvidgningen skedde 1952-53 åt öster. En allé av oxel planterades och i ytterkant lind och oxel.
Gravkapellet är murat med huggen stensockel, slätputsade fasader och indragna kvaderrusticerade hörn. Fasadytorna är avfärgade i vit kulör. Byggnaden har tälttak klätt med plåt som är svartmålad. Ett klot med kors kröner taket. Fönstren är högt placerade lunettfönster, även ovanför entrédörren, målade i rödbrun kulör.
Klocktornet har en hög spritputsad stengrund avfärgad i gul kulör med vita slätputsade hörnomfattningar. En välvd nisch för dörr finns i öster. Tornet har trästomme inklädd med lockpanel som målats i gul kulör. Rundbågiga öppningar med svartmålade luckor finns i alla väderstreck. Taket är ett tälttak klätt med plåt vilket kröns av en flöjel av järn.

Sörmländska kyrkor 14, Österåkers kyrka, Södermanlands museum 1985
Rydergård 2006, inventeringstillfället 2006