Stäng fönster Vingåker kn, VÄSTRA VINGÅKERS KYRKA 1 M.FL. VÄSTRA VINGÅKERS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan och kyrkogården omgärdas av terrasserade stenmurar. Kyrkogården är ovanligt stor med flera utvidgningar, bl a 1825, 1863, 1880 samt 1930. En trädkrans av i huvudsak lönnar står runt om kyrkogården. Rader med stora träd norr om kyrkan visar på gränser för utvidgningar av kyrkogården. Kyrkogården är gräsbevuxen och kvarteren nås via grusgångar. Norr och nordväst om kyrkan ligger gravarna i strikta rader, i stor utsträckning med rygghäckar.

På kyrkogården nordost om kyrkan finns ett litet friliggande murat och putsat gravkor från 1870-talet för familjen Norstedt på Lunda gård. Byggnaden har ett sadeltak täckt med skivplåt. Fasaderna är rikt utsirade med rusticering i vägglivet och tandsnittlist och triglyfer vid takfoten. Ovanför entrén finns ett tympanonfält. Mot takfoten finns en profilerad taklist som i hörnen bryter igenom takfoten i halvmåneformer.

Sydväst om kyrkan, i anslutning till den del av kyrkogården som utvidgades 1930, byggdes år 1934 Vidåkers kapell. Kapellet ritades av arkitekt Erik Högström som en något förminskad kopia av Erik Dahlbergs ritningar till Västra kapellet i Jönköping från 1692.
Vidåkers kapell har korsplan och murverk av tegel. De slätputsade, vitkalkade fasaderna livas upp av hörnomfattningar, putslisener och ett takfotslistverk. Korsarmarnas sadeltak är valmade mot gavlarna. Låga putsade murar höjer sig över korsmitten och täcks av ett svängt torntak krönt av en spira med ett kulförsett kors. Samtliga takytor är täckta med plåt i skivformat målad i svart kulör.

Sörmländska kyrkor nr 3, 1951, 1966, 1981. ATA