Stäng fönster Örebro kn, BREVEN 1:2 BREVENS KYRKA

Beskrivning
Framför kyrkan breder en grusplan ut sig vilken övergår i en gång runt kyrkan. Kyrkan omges vidare av gräsmatta och en trädkrans i söder, öster samt väster.

Vid kyrkan ligger en kyrkogård. En äldre del ligger norr om kyrkan, på andra sidan landsvägen mot Högsjö. En yngre del är belägen öster om kyrkan och på samma sida om landsvägen som denna.

Den äldsta delen omgärdas av en häck med en pargrind i söder. Grinden är av järn, svartmålad och i nygotisk stil. Grindstolparna är av trä, rusticerade och svartmålade med en överliggare av gjutjärn. Innanför häcken löper en äldre trädkrans. Från grinden leder en allé till ett äldre bårhus i klassicistisk stil, beläget i kyrkogårdens norra del.

Den yngre kyrkogården i öster är anlagd i två etapper med den äldre delen närmast kyrkan och den nyare delen längst österut, som även ligger något högre än den äldre delen. Kyrkogården omgärdas av en häck och har en pargrind av trä i väster. Den äldre delen omgärdas av en trädkrans och den nyare delen har en rad av träd utmed norra sidan.

På kyrkogården finns många äldre gravvårdar av gjutjärn och/eller med gjutjärnsstaket. De vittnar om såväl brukssamhällets sociala struktur som själva järnhanteringen. På den äldsta kyrkogården, den norra, finns på var sida om ingången gravar över medlemmar av familjen Anckarsvärd, inramade av gjutjärnsstaket och utformade i nygotisk stil. J. A. Anckarsvärd gav bruket under 1830-40-talet den prägel som miljön i stora drag behållit sedan dess.

Inventeringstillfället 2008