Stäng fönster Trosa kn, VÄSTERLJUNGS KYRKA 1:1 M.FL. VÄSTERLJUNGS KYRKA

Beskrivning
Den äldre kyrkogården vid kyrkan omges av kallmurade naturstensmurar och trädkrans av ädellövträd, flera mycket gamla. Gravarna ligger i gräskvarter med grusade gångar. Kyrkogården nås via grindar placerade i södra och västra muren. Grindstolparna är murade av natursten. Mellan stolparna sitter svartmålade järngrindar.

Direkt söder om kyrkan står en runsten. Runstenen hittades i grunden 1959 och är ovanlig eftersom två av sidorna är ristade med figurer och en sida har runor. På kyrkogården märks en grav för forskningsresande Adolf Erik Nordenskiöld, död 1909, ägare till Dalbyö gård.

Norr om kyrkan inkorporeras kyrkogårdsmuren i det Hallwylska gravmonumentet, en granitpyramid på en grusad terrass, omgiven av kraftiga välhuggna bruksfogade granitmurar, framför vilket det utbreder sig en stor gräsyta omgiven av samma typ av granitmurar. Gravmonumentet ritades av I G Clason år 1921. Mot den norra muren står en rad av sju stora lönnar.

Väster om kyrkan, på andra sidan Hillestavägen ligger den nyare kyrkogården, anlagd på 1920-talet och utvidgad slutet av 1960-talet. Här ligger också ett bårhus som byggdes 1941.

Kjell Taawo, Eva Wockatz, inventeringstillfället.
Sörmlandsbygden 1988:2