Stäng fönster Åmål kn, ÅNIMSKOGS STOM 1:5 ÅNIMSKOGS KYRKA

Beskrivning
Till själva kyrkoanläggningen hör kyrkan med omgivande kyrkogård, en klockstapel, ett bårhus från 1957 samt en ekonomibyggnad från ca 1980.

KYRKOGÅRDEN - omger kyrkan med en rektangulär form. Två utvidgningar under 1900-talet finns dokumenterade, 1931 och 1956. Den äldsta delen är belägen närmast kyrkan och huvudsakligen på dess östra sida. Mot väster skedde en mindre utvidgning 1931 och 1956 tillkom större delen av kyrkogårdsområdet mot väster. Då uppfördes också bårhuset i tidstypisk arkitektur med vitputsad fasad och pulpettak, i anslutning till kyrkogårdsmuren i nordväst. Bårhuset används inte längre för sitt ursprungliga ändamål. Kyrkogården omges av kallmurar av natursten. Murar finns också mellan de olika utvidgningsområdena. Runt kyrkogården står trädrader med lönnar och lindar. Till den äldre kyrkogårdsdelen finns entréer mot söder och väster. Dessa har järngrindar och putsade grindstolpar med skifferavtäckningar. På 1956 års kyrkogårdsdel finns en entré från väster med järngrindar och naturstensstolpar. Vid grinden växer två stora popplar och efter dessa följer en allé av pyramidekar längs en gång som leder rakt mot kyrkans vapenhus och entré mot väster. Gångarna på kyrkogården är grusade och på de yngre delarna finns bokhäckar. Enstaka grusade gravar finns på äldsta delen och 1931 års område. Strax sydväst om kyrkan finns en urnlund. I anslutning till denna finns en minnessten över Greta de Verdier, församlingens första kvinnliga kyrkvärd. Som ägare till den intilliggande Ånimskogs gård skänkte hon också mark till kyrkogården. I närheten finns också konstnären Otto Hesselboms (1848-1913) grav med en minnessten. Hesselbom är Dalslands mest kända konstnär och verkade både nationellt och internationellt. I nationalromantisk anda skildrade han sin hembygd, Ånimskog, i stämmningsmättade bilder som ofta har en vemodig ton. Ett av hans mer kända verk är tavlan "Vårt land".