Stäng fönster Örebro kn, ALMBY 11:224 ALMBY KYRKA

Beskrivning
Almby kyrka är belägen på en höjd. Den äldsta delen av kyrkogården som ligger runt kyrkan omgärdas av en kallmurad stenmur och har två entréer, en i öst och en i norr. Båda entréerna har grindstolpar av granit med avfasade kanter i övre delen. Innanför muren finns en äldre trädkrans. På den övre delen vid kyrkan, men även på utvidgningen direkt väster därom, är det till stor del gruskvarter med gravvårdar omgärdade av framför allt stenramar men även järnstaket samt kätting. Grusgravarna är till stor del mönsterkrattade.

Kyrkogården som har utvidgats vid flera tillfällen breder ut sig i flera nivåer ner mot Norrköpingsvägen. Ett flertal kvarter väster om kyrkan omgärdas av stramt klippta häckar, gravvårdarna i några av dessa kvarter avgränsas av rygghäckar formklippta på samma sätt.

Den senaste stora utvidgningen åt söder avgränsas mot Norrköpingsvägen av en mur, vars övre del är utformad som ett ”bullerplank” med omväxlande panel och glas/plast partier.

Till kyrkogården finns flera entréer två i norr, en i väster och en i söder. Kyrkogårdens gångsystem är till största del belagt med asfalt.

Söder om kyrkan finns en spånklädd klockstapel från 1697 av den i Närke vanliga öppna typen med en av Närkes äldsta kyrkklockor från 1200-talet.

Inventeringstillfället 2007.