Stäng fönster Strängnäs kn, FOGDÖ PRÄSTGÅRD 4:1 FOGDÖ KYRKA

Beskrivning
Fogdö kyrka omges av en kyrkogård som inramas av naturstensmurar på alla sidor. Runt kyrkogårdsmuren löper en trädkrans av stora träd. Träden står strax innanför muren förutom utmed norra sidan där träden står utanför muren.

Till kyrkogården leder fyra ingångar, samtliga flankerade av enkla huggna stenstolpar. Ingångarna i nordväst och sydöst har järngrindar medan ingångarna i nordöst och i sydvästra hörnet har trägrindar målade i rödbrun kulör.
Gången från grinden i sydvästra hörnet fram till kyrkans västingång flankeras av höga tätt stående tujor.

Kyrkogårdens gravkvarter är gräsbevuxna och avgränsas av grusgångar.
Söder om kyrkan och utmed den östra muren finns ett stort antal gravar som är omgärdade av låga tujahäckar. Två gravar är också markerade med tujahäckar i form av kors.
Sydväst om kyrkan finns två gravkvarter med långa rygghäckar.
En minneslund ligger norr om kyrkan.

Öster om kyrkan står ett litet friliggande gravkor, Törnflychtska gravkoret. Koret är litet och mycket välproportionerat med kvadratisk planform och avfasade hörn. Byggnaden har tegelstomme och fasaderna är av kvaderrusticerad kalkputs. Kvadrarna har en ”grovhuggen” yta, grovt slagen mjukgrängad spritputs, ursprungligen kombinerad med pinntryckning. Pinntryckningen är gjord med en enkel pinne, ingen pinnbräda eller liknande med enhetlig rapportering har använts.
Västra fasaden har en kvadratisk dörröppning med ett djupt hålkäl runt öppningskanterna. Dörrbladen är klädda med spikade järnplåtar. Runda fönsteröppningar finns på södra och norra fasaderna. Taket är ett tälttak täckt med järnplåt i småformat. Fem skulpterade huvuden finns inmurade på fasaderna.
Gravkoret är uppfört under första hälften av 1700-talet för ägarna av Hesselbyholm greve Michael Törnflycht (1683- 1738) och hans maka Magdalena Lewenhaupt (1680-1756).

Topografiska arkivet, Sörmlands museum.
Sörmländska kyrkor 47, 1984