Stäng fönster Strängnäs kn, ASPÖ KYRKA 1:1 ASPÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården vid Aspö kyrka inramas av kallmurade naturstensmurar, Senare utvidgningar ligger åt söder och väster. Innanför murarna växer en trädkrans. I bogårdsmuren finns fyra ingångar till kyrkogården. Vid ingången i kyrkogårdens sydöstra hörn är svartmålade järngrindar upphängda i murade, vitputsade grindstolpar. Grindstolparna har sadeltak med tjärade brädtak där bräderna är lagda omlott. Vid den östra ingången till den utvidgade delen av kyrkogården sitter en svartmålad järngrind upphängd i en grindstolpe av natursten. Vid ingångarna från norr sitter svartmålade trägrindar upphängda i grindstolpar av natursten.

Kyrkogården är gräsbevuxen. I anslutning till gravkullen över riksrådet Eric Wrangel och Elisabeth von Rosen, Lagnö och Säby, i kyrkogårdens nordöstra hörn växer en del större träd. På den äldre delen av kyrkogården är gravvårdarna orienterade strikt i nordsydlig riktning samt utmed bogårdsmuren. I den utvidgade delen av kyrkogården är gravvårdarna orienterade i östvästlig riktning väster om den gamla kyrkogårdens mur samt i nordsydlig riktning söder om densamma.

Grusade gångar löper från ingångarna runt kyrkogården, utefter bogårdsmuren. Närmast intill kyrkans mur är ett ca 2 m brett parti grusat. Från den sydöstra ingången är lagt två rader kvadratisk betongsten, med ingjuten sjösten, fram till långhuset och vapenhusets ingångar.

Dag Forssblad, inventeringstillfället 2007