Stäng fönster Nyköping kn, VRENABY 28:1 VRENA KYRKA

Beskrivning
Kyrkoanläggningen omges av en krans med resliga lövträd samt av en inhägnad begravningsplats med gräsytor, grusgångar och ytterligare träd. Kyrkan och kyrkogården omges av en kallmurad naturstensmur i norr, söder och väster. I söder och väster utgör muren en terrassmur, vilken är en rest av den medeltida muren. I samband med att kyrkans huvudingång år 1799 flyttades från södra fasaden till västgaveln blev huvudingången till kyrkogården från söder inaktuell. Den då spåntäckta, medeltida muren gjordes om och kyrkogårdens södra del fylldes ut.

Utanför stenmuren löper en trädkrans av lindar. I väster och söder samt delvis i norr växer en häck intill muren. Det finns två ingångar till kyrkogården, båda belägna i norra muren. Grindstolparna är tegelmurade, putsade och vitkalkade. De täcks av tälttak i svartmålad plåt. Grindstolparna vid den västra ingången kröns av svartmålade träklot. Grindarna förvaras idag i ett förråd intill kyrkogården.

Kyrkogården har utvidgats åt öster i två etapper under 1900-talet. En utvidgning gjordes mellan 1911 och 1950 och den senaste utvidgningen gjordes i början av 1950-talet. I det nordöstra hörnet av den utvidgning som gjordes under 1900-talets första hälft ansluter den norra muren till ett f d bårhus, som troligen uppfördes i samband med utvidgningen. På kyrkogården markerar tre stora lönnar kyrkogårdens östra gräns före den första utvidgningen.

Kyrkogården är huvudsakligen bevuxen med gräs och har ett enkelt gångsystem belagt med grus. På den på 1950-talet utvidgade delen är gravarna främst orienterade i öst-västlig riktning med rygghäckar som avgränsar bänkkvarteren. I den västra delen av kyrkogården är gravvårdarna främst orienterade i nord-sydlig riktning. En askgravlund är anlagd invid kyrkogårdsmuren norr om kyrkan.

Väster om kyrkan står en klockstapel i form av en öppen klockbock av trä med tre hjärtstockar, strävor samt sadeltak med gavlar och tornspira. Timmerkonstruktionen är klädd med bräder och takets gavelpartier är spånklädda. På en av syllarna är årtalet 1747 inskuret. Taket och tornspiran är täckta med falsad svart plåt. Tornspiran kröns av en flöjel utformad som en tupp. I klockstapeln hänger två klockor av brons med kläppar av järn.

Det f d bårhuset har gjuten, blågrått målad sockel, spritputsade fasader med slätputsade omfattningar. Fasaderna är avfärgade vita. Dörr- och fönstersnickerier är målade i blågrått. Byggnaden har ett valmat sadeltak som är täckta av rött betongtegel. Omedelbart nordost om kyrkogården ligger församlingshemmet med röda panelfasader och flackt tegeltäckt sadeltak.

Sörmlands museums arkiv
Dag Forssblad, Inventeringstillfället 2008