Stäng fönster Nyköping kn, KOPPARTORP 1:16 TUNABERGS KYRKA

Beskrivning
Tunabergs kyrkogård består av tre huvuddelar: Gamla kyrkogården närmast kyrkan, nya kyrkogården på andra sidan landsvägen, samt östra kyrkogården, vilken är en utbyggnad från 1980-talet som ansluter till gamla kyrkogården i nordost.

Gamla kyrkogården ligger i direkt anslutning till kyrkan och avgränsas med en bogårdsmur av sten, endast avbruten i norr av själva kyrkan. Trädkransen utgörs av gamla parklindar. Kyrkogården är svagt sluttande ned mot öster med berg i dagen norr om sakristian. Ingångar utgörs av en vitputsad stiglucka i väster och en öppning i bogårdsmurens nordöstra hörn. Grusgångar utlagda i mjuka slingor, delar in kyrkogården i mindre gräsbevuxna sektorer. Häckomfattningar förekommer. Gravarna på kyrkogården är placerade söder om kyrkan. Till flera av gravvårdarnas utformning och inramning är järn från bruket använt. Norr om kyrkan är den nyare minneslunden belägen.

Stigluckan är uppförd i murat tegel, med slätputsad yta med vit avfärgning och har ett svängt tak klätt med spån. Stigluckan uppfördes 1966 som en kopia efter den tidigare, som delvis hade raserats av två intillväxande träd. Grinden är av svartmålat trä.

I kyrkogårdens sydvästra hörn finns sedan 1830 ett spritputsat gravkapell. Kapellet är uppfört för Sederholm, som ägde Nävekvarns bruk under 1800-talet. Gravkoret är slätputsat, avfärgat vitt och har ett sadeltak klätt med svartmålad plåt.

Klockstapeln från tidigt 1600-tal är belägen på en höjd väster om kyrkan. Stapeln är av klocktornstyp med spånklätt karnisformat tak. Klockstapelns fasader är rödfärgade. Ljudöppningarna är svarttjärade. Vindflöjeln på taket bär årtalet 1663, då sannolikt reparationer genomfördes. Stapeln nås via en svartmålad dörr asymmetriskt placerad på östra fasaden. Klockstapeln bär tre klockor; storklockan från 1938, mellanklockan från 1729 (omgjuten 1876) och lillklockan från 1629.

Väster om kyrkan är också den tidigare likboden belägen, sannolikt från 1600-talet. Boden är knuttimrad, klädd med stående rödfärgad bred panel. Golvet är på ålderdomligt vis lagt med kluvna rundstockar, lagda mellan första och andra stockvarvet. Boden har ett sadeltak klätt med enkupigt lertegel. Boden används idag som förrådsutrymme.

Strax norr om västra vapenhuset är flera äldre kalkstenshällar ställda under ett skyddande spånklätt sadeltak.

Tunabergs kyrka. Vård- och underhållsplan 2005.
Eva Wockatz, Inventeringen 2008