Stäng fönster Nyköping kn, SVÄRTA PRÄSTBOL 2:1 SVÄRTA KYRKA

Beskrivning
Svärta kyrka ligger i kyrkogårdens nordvästra del. Kyrkogården utvidgades vid två tillfällen under 1900-talet, åt söder 1936 och åt öster 1963. Den äldsta delen av kyrkogården närmast kyrkan omges av en kallmurad terrassmur i söder, i övrigt av låga häckar. Innanför avgränsningen växer en äldre trädkrans.

De yngre, utvidgade delarna av kyrkogården omges av en bogårdsmur som i vissa sträckningar övergår till en terrassmur. Innanför murarna växer en trädkrans. Mellan kyrkogårdens södra och norra del leder en trappa av grå granit. Trappan är försedd med ett svartmålat järnräcke.

Det finns fyra ingångar till kyrkogården. Huvudingången från väster är placerad i en öppning i häcken, liksom ingången från ekonomibyggnaden i norr. Vid ingången till kyrkogårdens södra del är svartmålade järngrindar uppsatta i murade, vitputsade grindstolpar som är avtäckta med kalksten. Ingången från norr till kyrkogårdens östra del har grindstolpar av granit med svartmålade järngrindar.

Kyrkogården är gräsbevuxen med gångstråk i form av grusade gångar. Minneslunden är placerad på den östra delen av kyrkogården. I kyrkogårdens sydöstra hörn är gravstenar som har tagits ur bruk upplagda mot bogårdsmuren.

I kyrkogårdens västra gräns är två gravkor uppförda. Det norra tillhörde Norshammars bruk och det södra tillhör Sjösa gård. Sjösakoret uppfördes år 1827 enligt en inskriptionstavla på byggnadens gavel. Vissa uppgifter gör gällande att Norshammarskoret är något äldre och att landshövding Pehr Abraham Örnskiöld, död 1791, flyttades från Allhelgonakyrkan i Nyköping till gravkoret vid Svärta kyrka år 1816. Norshammarskoret är idag tomt. Båda byggnaderna är murade, putsade och avfärgade i en brutet vit kulör, sockeln i engelskt rött. De har svartmålade, järnportar och små fönster målade i engelskt rött. Sadeltaken har skivtäckning med svart Plastisol.