Stäng fönster Nyköping kn, RUNTUNA KYRKA 1:1 RUNTUNA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omges av en kallmurad naturstensmur, som tidigare haft spånklätt tak. I väster och vid gränsen mellan södra delen av kyrkogården och naturområdet med klockstapeln fungerar delar av muren som en terassmur. Övergår i en gräsbevuxen sluttning. Innanför bogårdsmuren är en trädkrans planterad. Kyrkogården utvidgades 1762, då samtliga tre stigluckor revs. Istället byggdes två nya, en mitt för den västra portalen och en mindre i sydost. Stigluckorna är vitputsade och utförda med något svängda spåntäckta valmade tak. Grindarna är av svartmålat trä och tillverkade i ett gallermönster. Norr om den västra stigluckan är en trappa gjord i muren. Strax utanför muren vid den västra stigluckan står två hela runstenar och ett fragment. Den ena hittades i bogårdsmuren på 1600-talet och den andra är flyttad från Kungberga. Den första har legat som tröskelsten i kyrkans tidigare vapenhus och är därför relativt nött.

Klockstapeln är byggd för två klockor och är placerad på en höjd söder om kyrkogården. Den öppna klockbocken är uppförd 1652. Klockstapeln har renoverats ett flertal gånger och syllarna är numera ersatta av en betonggjutning. Huven är pyramidformad och avslutas med en rak spira.

Kyrkogården är gräsbevuxen och indelad i kvarter med grusade gångar.

Eva Wockatz, inventeringstillfället.