Stäng fönster Nyköping kn, RIPSA KYRKA 1:1 M.FL. RIPSA KYRKA

Beskrivning
Ripsa kyrka ligger precis intill landsvägen, i kyrkogårdens norra del. Söder om kyrkan, i en svag sluttning, ligger kyrkogårdens 1900-tals utvidgning. Kyrkogården begränsas av en kallmurad terrassmur. Innanför murarna växer en trädkrans. En terrassmur avskiljer också den gamla kyrkogårdsdelen från den nyare. I terrassmuren är en stentrappa anlagd.

Kyrkogården är gräsbevuxen och har ett enkelt grusgångsystem. Gångarna närmast kyrkan är belagda med kalkstensplattor. De flesta gravvårdarna är placerade söder om kyrkan. Strax intill södra långhusmuren är den Eckermannska gravkullen, med ingång i söder.

I muren kring kyrkogården finns två ingångar i väster och en ingång i norr. Västra sidans norra ingång består av en putsad stiglucka med svängd rokokoform, som är byggd mitt framför kyrkans västingång. De övriga två ingångarna har kvadratiska och putsade grindstolpar. Stolparna är täckta med tälttak som kröns av pyramidformade huvar. Ingångarna är ljust rosafärgade som kyrkobyggnaden och taken är täckta med kopparplåt. Grindarna är av trä och är målade i svart och vitt.

Sydost om kyrkan, på den nyare kyrkogårdsdelen är ett ljust rosa putsat kvadratiskt gravkapell uppfört. Kapellet är ritat av arkitekt Arre Essén 1926 och är täckt med en spånklädd spira.

Eva Wockatz, inventeringstillfället.
C. G. Blomberg 1946. Ripsa kyrka. Sörmländska kyrkor 77, Södermanlands museum.