Stäng fönster Nyköping kn, LUDGO KYRKA 1:1 M.FL. LUDGO KYRKA

Beskrivning
Kyrkan ligger på en höjd på kyrkogårdens norra del, med största delen av kyrkogården liggande i en sluttning söder om kyrkan. Kyrkogården omges i norr, väster och öster av en kallmurad naturstensmur, i söder av ett enkelt trästaket. Innanför bogårdsmuren och staketet växer en trädkrans med äldre lövträd. Kyrkogårdsingången ligger i nordvästra hörnet och utgörs av spritputsade kvadratiska grindstolpar. Grindstolparna täcks av pyramidformade koppartak och grindarna är av svartmålat smide. Stolparna är avfärgade ljust gula. Strax utanför muren, på vardera sidan om ingången, står två runstenar.

En grusgång är anlagd runt kyrkan. Gången löper också fram till kyrkogårdsingången och gravkapellen. Kyrkogården är i övrigt gräsbevuxen. Gravarna är placerade runt kyrkan. I väster ligger äldre gravplatser. Kyrkogården har flertalet kulturhistoriskt intressanta gravvårdar.

Strax innanför kyrkogårdsporten, norr om denna, ligger ett gravkapell/bisättningsrum som uppfördes 1937 efter ritningar av arkitekten Ove Leijonhufvud. Kapellets fasader är spritputsade i en ljust gul kulör. Gravkoret täcks av ett pyramidformat spånklätt tak.

Invid kyrkogårdens sydvästra hörn ligger ett mindre gravkor, ritat av arkitekt Axel Lindegren och uppfört 1918 för friherre August Trolle-Löwen med maka Mia Lagercrantz på Trollesund. Gravkoret har ett spånklätt tak.

Eva Wockatz, inventeringstillfället 2010.
Sörmländska kyrkor 18, 1987