Stäng fönster Nyköping kn, BERGSHAMMAR 17:1 BERGSGHAMMAR KYRKA

Beskrivning
Bergshammars kyrka och kyrkogård omges av en hög kallmurad terrassmur. På muren växer en låg häck. På den äldsta delen av kyrkoanläggningen växer en krans av höga lövträd innanför häcken. Trädkransen markerar väster om kyrkan ännu gränsen mellan kyrkogårdens äldsta del och den utvidgning som gjordes år 1929.

Det finns en ingång till kyrkogården. Den är placerad rakt söder om kyrkans sydportal. Grindstolparna är tegelmurade, putsade och vitkalkade. De täcks av tälttak med täckning av kopparplåt. Taken kröns av kors i kopparplåt.

Kyrkogården är gräsbevuxen och saknar gångstråk undantaget en asfalterad väg till kyrkans sydportal och en anslutande grusad gång till kyrkogårdens askgravlund. Askgravlunden är placerad omedelbart väster om kyrkan och invigdes år 2009.

Väster om kyrkan står en klockstapel i form av en öppen klockbock av trä med tre hjärtstockar, strävor samt sadeltak med gavlar. Hjärtstockarna och taket är spånklädda. Strävorna är klädda med brädor och syllstockarna med locklistpanel. Takets gavelrösten kröns av flöjlar. I klockstapeln hänger kyrkans två klockor.

Vid kyrkan fanns på 1650-talet en runsten. Den fragmentariska inskriften löd: Stenborg gjorde ... efter Vibjörn, sin son. Stenen låg enligt uppgifter då öster om kyrkporten.

Sörmlands museums arkiv
Dag Forssblad, Inventeringstillfället 2010