Stäng fönster Gnesta kn, DILLNÄSBY 2:1 DILLNÄS KYRKA

Beskrivning
Dillnäs kyrka är centralt placerad på den rektangulära kyrkogården. Sydöstra delen av kyrkogården är upphöjd och här är en minneslund anlagd. Kyrkogården avgränsas av en kallmurad stenmur som helt eller delvis omlades 1816. I väster har muren även funktion av stödmur. Innanför muren finns en trädkrans av lövträd. Ingångar till kyrkogården finns i söder, väster och nordöstra hörnet, varav den södra är huvudingång med grindstolpar av huggen sten och svartmålade järngrindar. Södra ingången är placerad mitt för den idag igensatta sydportalen på kyrkan. Grinden i kyrkogårdens nordöstra hörn motsvarar läget för en äldre vägsträckning och är försedd med svartmålade järngrindar.

I kyrkogårdens nordöstra hörn står en bod med ljust gråmålad stående panel och sadeltak täckt med enkupigt lertegel. Dörrarna är grönmålade. Boden användes tidigare som bårhus, idag används boden till förråd och toalett.

Från den södra grinden leder en grusgång mot kyrkans ingång i väster, framför vilken en mindre grusplan är anlagd. En smal grusgång leder runt hela kyrkan och fram till boden. För övrigt är kyrkogården gräsbevuxen. På norra sidan om kyrkan är raderna med gravar placerade i nord-sydlig riktning medan de på östra och södra sidan är placerade i öst-västlig riktning. Äldre gravvårdar finns norr om kyrkan.

Eva Wockatz, inventeringen 2008