Stäng fönster Gnesta kn, GÅSINGE 2:7 M.FL. GÅSINGE KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården vid Gåsinge kyrka begränsas av en i huvudsak kallmurad bogårdsmur av natursten i söder, öster och väster. Vid gränsen mellan den gamla kyrkogården och den utvidgning som gjordes i norr år 1927 övergår bogårdsmuren i en gräsbevuxen sluttning. Utvidgningen från 1927 begränsas av en låg, klippt häck. Innanför bogårdsmuren växer en trädkrans av lind, lönn och kastanj. Trappor av betong med svartmålade järnräcken leder mellan den gamla delen av kyrkogården och utvidgningen från 1927.

Kyrkogården är gräsbevuxen och indelad i kvarter med grusade gångar. Delar av gravkvarteren avdelas av låga häckar. Kyrkogården har ett för sörmländska mått rikt trädmaterial. På kyrkogården växer, bl a hängbjörk. Asklunden i kyrkogårdens norra del markeras av låga björkar, en låg häck och ett högt träkors.

I muren kring den gamla delen av kyrkgården finns tre ingångar, i söder, öster och väster. Vid ingången från söder är grindstolparna uppförda av rött tegel på en sockel av natursten. Grindstolparna är avtäckta av ett tälttak. Taken har skivtäckning av kopparplåt och kröns av klotformade belysningsarmaturer. I öppningen sitter gallergrindar av järn. Vid ingången i väster, strax söder om bårhuset, har grindstolparna samma utförande, men med modernt tegel och utan belysningsarmatur. Vid ingången från öster är grindstolparna uppförda av rött tegel på en sockel av natursten. Grindstolparna är avtäckta av ett tälttak. Taken har skivtäckning av kopparplåt och kröns av klotformade belysningsarmaturer. I häcken kring utvidgningen från år 1927 finns det två ingångar, båda i väster. Båda har samma utförande som den västra ingången söder om bårhuset.

Vid den södra ingången till kyrkogården står två runstenar av röd sandsten, den ena hel och den andra fragmentarisk. Den första har legat som tröskelsten i kyrkans tidigare vapenhus och är därför relativt nött.

Väster om kyrkan finns ett putsat bårhus, vilket uppfördes år 1927 efter ritningar av arkitekten Arre Essén. Omedelbart öster om bogårdsmuren står en timrad, rödfärgad förrådsbyggnad, ålder okänd. I kyrkogårdens nordöstra del finns ytterligare en förrådsbyggnad, uppförd på 1970-talet.

Sörmlands museums arkiv
Dag Forssblad, Inventeringen 2008