Stäng fönster Gnesta kn, GRYTSBERG 7:1 M.FL. GRYTS KYRKA

Beskrivning
Kyrkoanläggningen, som är placerad i en sydsluttning, består av tre olika utbyggnadsetapper med tydliga avgränsningar. Anläggningen omges av stenmurar. Rader av lövträd från en äldre trädkrans står söder och öster om den äldsta delen av kyrkogården. Glesare placerade träd står på den norra delen.

Kyrkan ligger på den sydvästra delen av kyrkogården. Ingångarna till kyrkogården, och öppningarna mellan de olika delarna, flankeras av kraftiga spritputsade grindstolpar avtäckta med kopparplåt. Vid några grindstolpar sitter svartmålade smidesgrindar. Kyrkogården är gräsbevuxen med grusade gångar. Äldre gravvårdar finns framför allt på den äldsta delen av kyrkogården nordväst om kyrkan.

På kyrkogården finns en liten timrad likbod från 1817 som nu fungerar som museum. Byggnaden har fasader av rödfärgad panel och täcks av ett sadeltak med enkupigt tegel. På kyrkogården finns också det tidigare kyrkstallet, en timrad, rödfärgad byggnad som nu används som förråd och verkstad.

På kyrkogårdens nordvästra del finns ett putsat bårhus. Byggnaden uppfördes 1934 efter ritningar av civilingenjör Bengt Liljeblad. Fasaden i söder har en klassicistisk form med grå spritputs och slätputsade, vita omfattningar och pilastrar. Övriga fasader framstår med oputsat naturstensmurverk. På östra och västra fasaderna finns små, vitmålade träfönster som belyser platsen för altaret. På gavelröstena finns små, runda fönster som belyser vindsutrymmet. Vid ingången sitter en brunmålad pardörr som utvändigt är klädd med diagonalställd panel. Bårhuset har ett flackt, plåttäckt sadeltak.

Minneslunden är placerad på kyrkogårdens östra del.

Invid den södra korsarmens västra vägg står en runsten med följande inskription: Fröbjörn och Gudrun, reste stenen här till minnesmärke efter sin raske son Rodmund, Rodgers bror. Gud hälpe hans ande. Öpir hörgg runorna…. Runstenen låg tidigare som tröskelsten i det rivna vapenhuset.