Stäng fönster Gnesta kn, BJÖRNLUNDAGÅRDEN 5:8 M.FL. BJÖRNLUNDA KYRKA

Beskrivning
Kyrkoanläggningens äldsta del, i sluttningen mot söder, omges av en kallmurad bogårdsmur. Längs bogårdsmuren växer en trädkrans av höga lönnar. Kyrkogårdens yngsta del, väster om kyrkan, omges av en granhäck. Längs häckens östra sträckning växer oxelträd. Mellan kyrkan och klockstapeln norr om kyrkan ligger kyrkogårdens minneslund, omgiven av en gärdsgård av trä.

Kyrkan är placerad på kyrkogårdens norra del. Ingången till kyrkogården är placerad mitt på bogårdsmurens södra sträckning. Vid ingången sitter svartmålade järngrindar. Från ingången leder en gång uppför sluttningen åt nordväst till trappan vid entrén i tornet. Kyrkogården är gräsbeväxt med grusgångar och har flera stentrappor. Från söder finns även en körväg till gravkapellet och kyrkogårdens ekonomibyggnad, som ligger norr om minneslunden.

På den gamla delen av kyrkogården står gravvårdarna i rader utan häckar eller ramar. I sluttningen norr och söder om kyrkan finns en del äldre gravvårdar, varav en del är omgivna av smidesstaket. På yngre delen av kyrkogården är gravkvarteren symmetriskt anlagda och omges av raka grusgångar.

Gravkapellet nordväst om kyrkan uppfördes på 1930- eller 1940-talet efter ritningar av arkitekt Ove Leijonhufvud. Kapellet har en betonggjuten sockel och spritputsade fasader. På den östra gaveln finns en tjärad pardörr och ett åttakantigt fönster, målat ockragult. På den västra gaveln finns ett likadant fönster och en dörr ned till källaren. Kapellet täcks av ett svartmålat plåttäckt sadeltak. I sydsluttningen omedelbart sydöst om kyrkan ligger den Wattrangska gravkammaren.

Klockstapeln norr om kyrkan är en öppen klockbock av trä med tre hjärtstockar, strävor samt ett korsande sadeltak med täckta gavlar. Hjärtstockarna är spånklädda. Övriga delar av stommen är klädda med tjärade brädor. Taket är plåtklätt. På takets mitt sitter en plåtklädd träspira som i toppen har en järnstång med förgyllda klot, flöjel och stjärna. I klockstapeln hänger kyrkans två klockor.

Sörmländska kyrkor 10