Stäng fönster Vänersborg kn, BRÅLANDA STOM 1:18 M.FL. BRÅLANDA KYRKA

Beskrivning
Till kyrkoanläggningen hör, förutom kyrkan och kyrkogården ett flertal byggnader. Strax söder om kyrkan finns en klockstapel, vid grusplanen intill södra kyrkogårdsmuren en personal- och ekonomibyggnad och i slänten mot ån väster om kyrkan en byggnad med pumphus och toalett. Klockstapelns ursprungliga ålder är okänd men den är ombyggd 1887. Den är av klockbocktyp med fasad av faluröd lockpanel och sadeltak täckt av skiffer. Personal - och ekonomibyggnaden (ca 1960) är också klädd med faluröd lockpanel samt har sadeltak med enkupigt tegel. Pumphus- och toalettbyggnaden (ca 1940) är av betong (ca 1940) med fasad av grå spritputs och ett flackt sadeltak (betong). På "Nya kyrkogården", på andra sidan ån och söder om kyrkan, finns ett bårhus (1949) med naturstensfasad och skiffertäckt sadeltak, samt två faluröda byggnader, ett maskinförråd (1997) och ett dass (ca 1980).

Kyrkogården är sammantaget ganska stor med en äldre del, "Gamla kyrkogården", närmast kyrkan och "Nya kyrkogården" på andra sidan vägen söder om kyrkan. Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning och omges av gamla kyrkogården med en närmast kvadratisk form. Äldsta delen, där klockstapeln är belägen, finns traditionsenligt söder om kyrkan. Kyrkogården utvidgades mot norr ett par gånger under 1800-talet och 1906 mot öster. "Nya kyrkogården" tillkom ca 1920 och utvidgades med ett större område mot sydväst 1950.

Huvudentrén till "Gamla kyrkogården", sker från söder och en angränsande grusplan. Längs planen finns en kallmur och en rad med höga lönnar och askar. Själva entrén består av ett par spritputsade vita grindstolpar med pyramidtak av skiffer. Även längs en del av kyrkogårdens västra sida finns en kallmur. Både mot väster och norr gränsar kyrkogården mot slänter och sankmark längs ån med delvis tät vegetation, bl a höga björkar. Mot norr och öster (öppen åkermark och en gård) växer oxel i form av höga träd och häckar. Vegetationen domineras annars av några stora lönnar och almar norr om kyrkan samt rader med hårt tuktade almar längs en asfaltsgång från entrén på kyrkogårdens södra sida. Även en gång längs kyrkans södra sida är asfalterad, i övrigt är gångarna på både gamla och nya kyrkogården grusade. De flesta gravar är gräsbevuxna men på "Nya kyrkogårdens" äldsta del liksom på gamla kyrkogården finns enstaka grusade gravar, varav några med järnstaket norr om kyrkan. På marken söder om kyrkan ligger några äldre gravhällar som ursprungligen funnits inne i kyrkan och intill dessa finns en s k solvisare.

Från den asfalterade vägen och bron söder om kyrkan leder en mindre grusväg, kantad av almar, fram till "Nya kyrkogården". Intill en entré med smidda järngrindar på stolpar av natursten finns bårhuset som är samtida med den senaste utvidgningen mot sydväst (1950). Nya kyrkogården gränsar i norr och öster till åbrinken och mot söder och väster till öppen åkermark. Längs kanterna växer lövträd, mot söder och öster lindar samt oxelhäckar. Längs kanterna av 1920 års del i norr växer höga ekar längs gångarna i kanterna mot norr och öster. Ytterligare en rad med ekar längs en gång markerar gränsen mot 1950 års utvidgning i sydväst. Längs de större gångarna finns ytterligare trädrader, på 1920 års del lindar och på 1950 års del pyramidekar som bildar en mindre allé. På den senare finns också en del häckplanteringar mellan gravkvarteren.