Stäng fönster Flen kn, HELGESTA 4:1 HELGESTA KYRKA

Beskrivning
Helgesta kyrka är uppförd på en sluttning ned mot en vik av Båven. Kyrkans läge i landskapet visar att sjövägen troligen var en vanlig färdväg till kyrkan under medeltiden. Kyrkogårdens södra del sluttar kraftigt ner mot stranden och är därför terrasserad.
Kyrkogårdens äldsta delar, närmast omkring kyrkan, har enligt uppgifter från mitten av 1600-talet varit omgiven av en hög mur med trätak. Kyrkogårdens äldsta delar närmast omkring kyrkan avgränsas av en kallmurad naturstensmur i väst och nordväst. Vid en nyare infart till kyrkogården övergår muren till en terrasserad mur, vilken omsluter resterande delar av den gamla kyrkogården i norr och öster. Längs kyrkogårdens murar är delar av äldre trädrader bevarade i olika omfattning. I norr växer en låg häck på terrassmuren.
Det finns idag en ingång till den gamla kyrkogården, en murad stiglucka från 1600-talet placerad i den västra muren. Stigluckan är troligen identisk med den som nämns i det skriftliga källmaterialet år 1650, då man lade brädtak över "den västra porten". I stigluckan sitter gråmålade grindar av trä. I söder sluttar kyrkogården kraftigt ner mot stranden och är därför terrasserad i tre nivåer, av vilka den översta bör vara den äldsta delen. Mellan terrasseringarna finns delvis murade granittrappor. Trapporna är försedda med svartmålade järnräcken.
Kyrkogården har i nyare tid utvidgats i norr, öster och söder. I norr avgränsas den nya delen av kyrkogården av en låg häck och en rad av pilträd. I öster avgränsas utvidgningen av en kallmurad naturstensmur och en rad med björkar. Kyrkogårdens samtliga gångar är grusade.
Minneslunden är belägen omedelbart sydost om koret.
På kyrkogården finns enstaka äldre gravvårdar bevarade. Strax öster om koret, vid minneslunden, ligger en gravhäll av sten med en i stort sett utraderad inskription. På stenen kan siffrorna 166(6) avläsas. Vid den översta terrassens sydvästra hörn reser sig ett kraftigt ekkors på den så kallade Rockelstadgraven. Graven är familjegrav för familjen von Rosen, tidigare ägare till godset Rockelstad. Direkt väster om kyrkans nuvarande huvudingång i väster står två resta gravstenar från 1800-talets andra hälft.
Omedelbart norr om kyrkan är klockstapeln för två klockor placerad. Dess ålder är okänd. Huven utgörs av ett sadeltak, med två höga järnvimplar placerade över vardera gaveln. Huven och de tre lodräta hjärtstockarna är klädda med näbbspån.
Förråd, WC och personalutrymmen är inredda i sakristians källare med ingång från öster.